2024. május 3. - Tímea, Irma

Szilvásy "nem jó szívvel" oldotta fel a titkosítást

Szilvásy György "nem jó szívvel" oldotta fel a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat titkosítását, mert - mint mondta - a védelmi objektumok listája minden ország számára védendő információ.
2008. április 21. hétfő 14:18 - Hírextra

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter erről a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésének nyilvános részében beszélt, amelyen a fideszes és kereszténydemokrata képviselők nem vettek részt. Szilvásy György hangsúlyozta: aggályosnak tartotta a titkosítás feloldását, de miután a fideszes képviselők a nemzeti érdekekkel ellentétesen információkat adtak ki a dokumentumról, nem volt más választása a bizalom visszaállítása érdekében.

A történtek előzménye, hogy Kósa Lajos és Demeter Ervin fideszes képviselők interpellációt intéztek hozzá, mert szerintük egy kormányhatározat módosítása lehetőséget ad az önkormányzatok és a politikai elit megfigyelésére. Az interpellációk hétfőn hangzanak el a parlamentben.

A titokminiszter tájékoztatása szerint a kormányhatározat 1998 április 1-én lépett hatályba, 2004-ig az önkormányzatok is benne voltak a nemzetbiztonsági védelmi körben, de egy módosítással az ügyészségek és a bíróságok kerültek a helyükre.

Hangsúlyozta: minden évben kockázatelemzést végeznek a kihívások és ezzel párhuzamosan a nemzetbiztonság kapacitását figyelembe véve. Ennek eredményeként kerültek vissza az önkormányzatok, a kerületek, a megyei közgyűlések az objektumvédelmi körbe, mivel a 3000 milliárd forintnyi uniós támogatásból 2000 milliárdot ebben a szférában költenek el - közölte.

Szilvásy György felhívta a figyelmet arra: a nemzetbiztonsági védelem semmilyen többletjogosítványt vagy felhatalmazást nem ad, célja a segítségnyújtás, hogy időben észleljék a törvénytelenség szándékát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását