2024. április 28. - Valéria

Szilvásy tájékoztatta az SZDSZ-frakciót

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter hétfőn arról tájékoztatta az SZDSZ-frakciót, hogy nem kötelezettség, hanem lehetőség az önkormányzatok számára a nemzetbiztonsági védelem - mondta hétfőn Gulyás József, a nemzetbiztonsági biz
2008. április 21. hétfő 15:03 - Hírextra

Az SZDSZ-frakció úgy döntött, ha a titokminiszternek címzett hétfői fideszes interpellációra válaszul ez hangzik el, a szabad demokraták támogatni fogják a választ - közölte Gulyás József. Hozzátette: a kormányhatározattal összhangban az önkormányzatokkal együttműködési megállapodást kell kötni.

A történtek előzménye, hogy Kósa Lajos és Demeter Ervin fideszes képviselők interpellációt intéztek Szilvásy Györgyhöz, mert szerintük egy kormányhatározat módosítása lehetőséget ad az önkormányzatok és a politikai elit megfigyelésére. A miniszter a válasz érdekében pénteken feloldotta a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat titkosítását.

Gulyás József felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvánosságra került dokumentum nem előzmények nélküli, hiszen 1998 óta léteznek olyan kormányhatározatok, amelyek az önkormányzatokra vonatkozóan rendelkeznek a nemzetbiztonsági védelem kérdéseiről. Leszögezte: sem a korábbi határozatok, sem pedig a mostani nem ad lehetőséget arra, hogy engedélyezési eljárás nélkül, a törvények kijátszásával le lehessen hallgatni önkormányzatok vezetőit vagy az intézmények bármely más tagját.

A liberális képviselő hangsúlyozta, hogy az SZDSZ-frakció szerint kifogásolható a módszer, ahogy a határozatot eljuttatják az érintettekhez, ezért a jövőben ezt sokkal szabályozottabb módon kell megoldani.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a szabad demokrata miniszterek miért nem tudtak erről a kormányhatározatról, Gulyás József megismételte: a döntés közzétételi módjával kapcsolatban kifogásaik voltak.

Elmondta azt is, hogy azokkal az önkormányzatokkal, amelyek nem akarnak védelem alá tartozni, nem jön létre a megállapodás. Gulyás József tájékoztatása szerint a regionális fejlesztési tanácsokra értelemszerűen ugyanez vonatkozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását