2024. április 27. - Zita

Mégsem lesz zárt ülés

Mégsem kell zárt ülést elrendelnie az Országgyűlésnek a fideszes Kósa Lajos interpellációja miatt, mert Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter feloldotta ügyben érintett kormányhatározatok minősítését - tudta meg
2008. április 18. péntek 15:59 - Hírextra

Az MTI birtokába került levél szerint Szilvásy György arról tájékoztatta Szili Katalin házelnököt, hogy soron kívül felülvizsgálták a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények köréről szóló kormányhatározat, valamint az ennek módosításáról szóló határozatok minősítését. Így sem Kósa Lajos interpellációja, sem pedig az arra adandó válasz nem tartalmaz minősített adatot, vagyis nincs akadálya, hogy az interpelláció az Országgyűlés nyílt, plenáris ülésén elhangozzon - áll a levélben.

Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja, aki Kósa Lajoshoz hasonlóan, ugyanebben a témában nyújtott be interpellációt, az MTI-nek, azt mondta: az általuk kifogásolt a 2008. márciusában meghozott kormányhatározat lényegében nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vonja az önkormányzatokat, amihez a kormánynak nincs joga. A politikus megerősítette, hogy a miniszter az ő tudomása szerint is feloldotta az érintett határozat minősítését.

Az Orbán-kormány titokminisztere hangsúlyozta: a nemzetbiztonsági törvény arra hatalmazza fel a kormányt, hogy a központi államhatalmi és kormányzati szervek nemzetbiztonsági védelmét ellássa. Ezeket a szerveket egy határozatban sorolja fel a kormány, most azonban indoklás nélkül kiterjesztette a nemzetbiztonsági védelmet és ellenőrzést az önkormányzatokra is.
"Úgy gondoljuk, hogy a kormány ismét politikai célokra használja fel a titkosszolgálatokat" - fogalmazott a politikus.

A volt titokminiszter elmondta, hogy a nemzetbiztonsági védelem és ellenőrzés titkosszolgálati eszközök alkalmazását jelenti, először egy úgynevezett objektumdosszét nyitnak a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, felelőst neveznek ki a munka irányítására, információs csatornákat nyitnak, részben hivatalos részben titkos kapcsolatok révén.

Kósa Lajos az MTI-nek csütörtökön azt mondta, azért nyújtott be interpellációt Szilvásy Györgyhöz, mert szerinte a kormány arra akar felkészülni, hogy lehallgattassa a politikai elitet.
"A kormány 3011/2008-as, titkos, szolgálati titkot képező határozatáról, amely lehetővé teszi lényegében a teljes magyar politikai elit titkosszolgálati eszközökkel történő jogellenes megfigyelését, a róluk gyűjtött információk politikai célzatú felhasználását, avagy útban a kisebbségi kormányzás felé" - ezzel címmel nyújtotta be interpellációját, a Fidesz alelnöke.

Debrecen fideszes polgármestere amiatt kér magyarázatot Szilvásy Györgytől, hogy a kormány 311/2008-as titkos határozata szerint az önkormányzatok egy önkényesen kiválasztott kiválasztott részét, valamint a területfejlesztési tanácsokat nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vonják,
"Csak nem megfelelő információkat kívánnak gyűjteni a magyar politikusokról, képviselőkről, és nem képviselőkről egyaránt, így készülvén zsarolásukra, fenyegetésükre, +megvásárolásukra+, biztosítandó a kisebbségi kormányzáshoz szükséges néhány szavazatot?" - teszi fel a kérdés a politikus.

Kósa Lajos interpellációjában formai hiányosságokat is számon kér az ügyben, mint írja, a kormányhatározat, amelyet 134-ed magával kapott kézhez, nincs aláírva, nem a miniszterelnök pecsétje szerepel rajta, nem rendelkezik nyilvántartásra és azonosításra szolgáló jelzéssel sem.
Demeter Ervin interpellációjában szintén ezt az ügyet feszegeti, és arra vár választ Szilvásy Györgytől, hogy milyen információkat kíván titkosszolgálati eszközökkel a kormány az önkormányzatoktól megszerezni, van-e összefüggés a kisebbségi kormányzásra készülés és aközött, hogy nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vonják az önkormányzatokat, illetve, hogy milyen indokok alapján tette meg ezt a lépést a kormány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását