2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kétnapos ülés lesz

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés.
2008. április 18. péntek 17:55 - Hírextra

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem zárt ülésen tárgyalják a Kósa Lajos fideszes képviselő által benyújtott interpellációt, mivel feloldották az érintett kormányhatározat titkosságát. Az ellenzéki politikus arról a kormányhatározatról kérdezi a titokminisztert, amely szerinte "lehetővé teszi lényegében a teljes magyar politikai elit titkosszolgálati eszközökkel történő jogellenes megfigyelését, a róluk gyűjtött információk politikai célzatú felhasználását". Az interpelláció címe az Országgyűlés honlapján olvasható.

Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az MTI-nek elmondta: az 1998-ban született kormányhatározat azoknak az intézményeknek, szervezeteknek és cégeknek a körét tartalmazza, amelyek nemzetbiztonsági védelem alatt állnak. A határozat mostani módosításával olyan önkormányzatok és önkormányzati intézmények is bekerültek ebbe a körbe, amelyek az uniós források kiírása, vagy felhasználása miatt támadásoknak, visszaéléseknek lehetnek kitéve.

Hétfőn zárószavazás lesz a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló országgyűlési határozatban foglaltak végrehajtására vonatkozó jelentés elfogadásáról.

A határozati javaslat több pénzt sürget a génmódosított termékekkel kapcsolatos hatástanulmányok finanszírozására. A javaslat szerint szigorítani kell a magyar ellenőrzési rendszert, 2008. április 15-ig pedig ki kell jelölni az Egészségügyi Géntechnológiai Hatóságot és Egészségügyi Szakhatóságot.

A határozathozatalok után folytatódik a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításának általános vitája. Ennek egyik legvitatottabb pontja, hogy a járulékalap bővítésére 0,8 százalékos kulcsot vezetnének be olyan területeken, amelyek esetében az adott termék vagy szolgáltatás számottevő kulturális tartalommal bír. Ezek közé tartozhatnak többek között a mobil adatátviteli tevékenységek közül a WAP, az MMS szolgáltatások, valamint az internet-hozzáférési szolgáltatások.

Kedden kezdik meg a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az indoklás szerint a módosítások terjedelme miatt szükséges a gazdasági reklámtevékenységről új törvény, amely átülteti a belső piacon az üzleti vállalkozások fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatáról szóló uniós irányelvet a magyar jogba.

A törvényjavaslat a továbbiakban is fenntartja az általános dohányreklám-tilalmat, kivételként említi azonban a kizárólag a dohánytermék forgalmazóinak szóló szakmai célú reklámot.

Lefolytatják a közraktározásról szóló törvény módosításának általános vitáját. Az indoklás szerint a módosítással a közraktározás nemcsak egységesebbé, hanem biztonságosabbá is válik, mivel megszűnik a vámraktárakban történő közraktározás esetében jelenleg fennálló jogbizonytalanság, és a külkereskedők számára egyértelmű lehetőségek nyílnak a közraktározás terén.

Két előterjesztés általános vitája is folytatódik: az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény és az elektronikus információszabadságról szóló jogszabály módosításáé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását