2024. május 6. - Ivett, Frida

Fajtiszta tigrisek a rács mögött

Legalább ötször annyi tigris él fogságban, mint szabadon. Az előbbiek között sok a fajtiszta, és érdekes módon ezek az állatok jelenthetik a még vadon is élő fajok fennmaradásának zálogát. Paradoxnak hat, de igaz: a fogságban maradt állatok génállománya k
2008. április 20. vasárnap 06:40 - Hírextra
1900 körül több mint 100 ezer tigris élt szabadon világszerte. Most nem lehet több háromezernél, míg az állatkertekben, cirkuszokban és a szuper gazdagok magánparkjaiban 15- 20 ezer példány élhet. Dél-kínai tigrist például már csak rácsok mögött lehet találni - számolt be egy nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című amerikai folyóirat legújabb számában.

Stephen O'Brian, a Minnesota állambeli National Cancer Instiute kutatója és munkatársai 14 országban összesen 105 fogságban tartott tigris génállományát vizsgálták meg egy új módszerrel. Az úgynevezett igazolt alfaji származás (Verified Subspecies Ancestry, VSA) vizsgálat szerint a fajtiszták aránya kimagaslóan magas; 49 példány egyértelműen besorolható az öt tigrisalfaj valamelyikébe, és 56 bizonyult keveréknek.

Olyan példányok is vannak, amelyek génállománya a vadon élő tigrisekénél is gazdagabb és tisztább. Ez vélhetően a sok évtizedes tenyésztői munka eredménye.

Jelenleg nagyjából ezer fogságban tartott tigrist, azaz a teljes állomány alig tíz százalékát tartják számon fajtisztaként, és csak ezeket vonják be a fajkonzerváló programokba.

A VSA-alapú elemzés alapján viszont az egész populációban is jóval kedvezőbb lehet a fajtiszta-hibrid arány, így ki lehetne terjeszteni a programokat, és nagyobb eséllyel maradnának fenn a veszélyeztetett fajok - érvelnek a kutatók.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását