2024. április 29. - Péter

Mozogj, és nem leszel buta!

Európában több mint 6 millió, Magyarországon 200 ezer ember szenved Alzheimer-kórban, azaz időskori elbutulásban. Mivel a betegek önveszélyesek, állandó felügyeletet igényelnek, a családtagokkal együtt hazánkban legalább félmillió embert érint ez a betegs
2007. szeptember 20. csütörtök 18:25 - Hírextra

Csütörtökön, az Alzheimer Világnapján a fővédnök, Lévai Katalin EP képviselő bejelentette: az Európai Parlamentben önálló javaslatot nyújtanak be, hogy e kór gyógyítását, kutatását kezeljék kiemelt európai célként.

Az Alzheimer 30 és 59 év között még keveseket érint: a férfiak 0,16, a nők 0,09 százalékát. 75 év fölött azonban már a férfiak 5, a nők 6,6 százaléka szenved ebben a kórban. Öt év alatt megduplázódik ez az arány: 80 év fölött a férfiak 12, a nők 13,5 százaléka alzheimeres és 90 év fölött már minden harmadik idős embert érint ez a betegség.

A szakemberek szerint, amikor már kialakult az Alzheimer, már nem sokat lehet ellene tenni - mondta a Független Hírügynökségnek Lévai Katalin, aki csatlakozott a Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök kezdeményezéséhez, a Nemzetközi Alzheimer Bizottsághoz. Rendszeres testmozgással, az egészséges öregedés feltételeinek megteremtésével azonban megelőzhető a betegség, de legalábbis csökkenthetőek a tünetek - tette hozzá.

A magyar kormány is felismerte annak jelentőségét, hogy tenni kell az alzheimeresek és családtagjaik színvonalasabb szociális-egészségügyi ellátásáért - mondta a politikus. Mindazok a betegek, akik az alzheimeresek napközi hálózatához csatlakoztak, idén már emelt nyugdíjat kapnak.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását