2024. április 20. - Tivadar

Új gyógyszerek a láthatáron

Végeztek a penicillint termelő gomba DNS-térképének feltárásával. Az eredmények segíthetnek új antibiotikumok kifejlesztésében és az antibiotikumoknak való ellenállás leküzdésében.
2008. szeptember 30. kedd 21:00 - Hírextra
Holland kutatók felfedték a penicillint termelő gomba DNS-szerkezetét. A felfedezés remélhetőleg elősegíti egyes antibiotikumok kifejlesztését. Az eredmények épp penicillin felfedezésének nyolcvanadik évfordulójára születettek meg. A szert egyébként Sir Alexander Fleming fedezte fel.

A 13500 génből álló DNS-állomány részletes elemzését októberben publikálják a kutatók. A gombát olyan antibiotikumok készítésére is használják, mint a amoxicillin, ampicillin, cephalexin és a cefadroxil.

A penicillin baktériumölő hatását 1928-ban fedezték fel, miután a gomba spórái egy petricsészébe szálltak egy laboratóriumban.

Azonban mostanában egyre nagyobb probléma az antibiotikumoknak való ellenállás. A DNS-feltárás ennek leküzdésében segíthet.

Angol tudósok már többször is figyelmeztettek a túlzott antibiotikum-használat veszélyeire, és arra, hogy sürgősen szükség van új gyógyszerek kifejlesztésére.

Azonban az antibiotikumoknak való ellenállás leküzdése mellett az új eredmények segíthetnek az antibiotikum-előállításban is.

A DNS-térképet föltáró DSM Anti-Infectives cég kutatója, Dr. Roel Bovenberg szerint a négyéves projekt számos meglepetéssel szolgált, amelyeket az akadémiával együttműködve vizsgálnak tovább.

Az aberdeeni egyetem professzora, Hugh Pennington úgy véli, a mostani eredmények új antibiotikumok kifejlesztéséhez segítenek hozzá. "Ha ismerjük a génállományt, talán befolyásolni tudjuk a géneket" - jegyezte meg a tudós.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását