2024. április 29. - Péter

Nem csak a jegyiroda égett le, a szélsőjobb is

Több száz ember gyűlt össze a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában annak a jegyirodának a bejárata előtt, amelyre április 1-jén hajnalban Molotov-koktélt dobtak, a szélsőségek ellen tiltakozók egy szélsőjobbos honlap által hétfőn délutánra meghirdetett akci
2008. április 8. kedd 07:05 - Hírextra
A jegyirodára azok után dobott egy ismeretlen Molotov-koktélt, hogy március 20-án az iroda alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki egy szélsőjobbhoz köthető zenekar koncertjére szeretett volna jegyet venni.

Úgynevezett flashmob, vagyis villámcsődület keretében előbb a Jászai Mari téren gyülekeztek a szélsőségek ellen tiltakozók, ahová fél órával későbbre a szélsőjobbhoz köthető portál hirdetett akciót. Az ellendemonstrációt Szabó Győző, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője szervezte. Mint az MTI-nek elmondta, azzal a céllal, hogy "a fasiszta kisebbséggel szemben" megmutassák, hogy sokkal többen vannak. A nagy létszámban kivonult rendőrök többször felszólították a 300-400 fős tömeget, hogy tegyék szabaddá az utat, mivel az emberek teljesen megtöltötték a kereszteződést. A spontán akció abbahagyására a rendőrség többször felszólított, Szabó Győző is arra kérte a villámcsődület résztvevőit, hogy térjenek haza.

A fekete nadrágot és bomberdzsekit, nyakukban árpádsávos kendőt viselő fiatalok, akiknek száma megközelítette a félszázat, a Jászai Mari térről szintén a jegyiroda elé vonultak, ahol szóváltásba keveredtek az ellentüntetőkkel. A szélsőségek ellen tiltakozók azt skandálták, hogy "nácik haza!", míg a bomberdzsekis szélsőséges ifjak azt válaszolták: "itthon vagyunk" . A rendőrök sorfalat álltak a két csoport között, hogy megakadályozzák az atrocitást. Majd mozgósorfalat alkotva szorították ki a tömeget.

Demszky Gábor főpolgármester hétfőn közleményben ítélte el a szélsőséges csoportok demonstrációját.

"Mélységesen elítélem, hogy a két világháború közti időszak antiszemita hecckampányait felelevenítő szélsőségesek nyíltan a magyar demokrácia alapértékei ellen fordulnak" - fogalmazott közleményében a főpolgármester.

Közölte: hétfőn felhívta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányt, akit arra kért, "a törvényes keretek között mindent rendelkezésre álló erővel akadályozza meg a szélsőséges szabadcsapatok atrocitásait."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását