2024. április 28. - Valéria

Ezt aztán fújhatjuk

A hideg, borús, esős hónapokban folyton arra várunk, hogy kék éggel, szikrázó napsütéssel, virágzó gyümölcsfákkal végre beköszöntsön a tavasz. Aztán kiderül, ez a tavasz is olyan, mint a többi. Alighogy elkezdődik, sokaknak begyullad a szeme, folyik a kön
2008. április 8. kedd 18:54 - Malina Adrienn
Napjainkban a ma már népbetegségnek számító allergia egyre nagyobb problémát jelent. Az utóbbi 10 évben a betegek száma megkétszereződött. A felnőtt lakosság 20%-a szenved valamilyen allergiás betegségben, ekcémában, asztmában, táplálékallergiában, szénanáthában. Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint az allergiás betegségek száma egyre nő. Hazánkban mintegy kétmillióan szenvednek allergiától. (Az allergia a szervezet védekezőrendszerének a túlérzékenysége, amit idegen anyagok, vagyis az allergének váltanak ki.) Egyensúlyából kibillent immunrendszerünk veszélyesnek tekinti az egyébként ártalmatlan anyagok behatolását a szervezetbe. A védekezés során láncreakció indul el: értágító hatású hisztamin szabadul fel, ami a szövetek ödémásodását, vérbőségét, viszketését okozza.

Itt a jó idő, ha épp nem esik, egyre többet tartózkodunk a szabadban, sokat sétálunk, kirándulunk, élvezzük a jó időt. Vagy élveznénk… Ilyenkor legtöbben úgy érzik, szinte újjászületnek az éledő természettel. Mások viszont kora tavasszal vannak a legrosszabbul: hetekig-hónapokig tüsszögnek, köhögnek, kapar a torkuk. Bizonyos anyagok a legkülönfélébb reakciókat váltják ki a szervezetben, az orrfolyástól a migrénen keresztül akár a hirtelen halálig.

Az allergiás tünetek leggyakoribb előfordulása tavasszal és nyáron jelentkezik. A legelterjedtebb a szénanátha, amit füvek, fák, virágok pollenje vált ki. Kezelését korán el kell kezdeni, különben fennáll további problémák kialakulásának a veszélye, így az érintett egyre többféle pollenre és élelmiszerre válhat érzékennyé, illetve allergiás asztma is felléphet. A tartós náthaszerű állapotért általában a házi poratka, az állatszőr, a penészgomba, ritkábban néhány élelmiszer vagy kemikália tehető felelőssé.

Az orvostudomány kromoglicinsavakkal képes megelőzni a tünetek jelentkezését. Ezek és a szteroidtartalmú szerek elnyomják az allergiás reakciót anélkül, hogy valójában gyógyítóan avatkoznának be a szervezet működésébe, míg az antihisztaminokkal és a szem-, illetve orrcseppekkel a már kialakult tüneteket lehet enyhíteni.

Van segítség!

Az allergiás tünetek kialakulása
A szervezetbe jutott anyagok allergénként - antigénként - viselkednek, a szervezet immunsejtjei pedig fehérjéket, antitesteket - immunglobulin, IgE - állítanak elő, melyek egy speciális sejt, a hízósejt membránjához kapcsolódnak. Az újabb antigének ezekhez az antitestekhez kapcsolódnak, és a hízósejt elkezd a szervezetben „gyulladásos” anyagokat - például hisztamint - felszabadítani. Ezek pedig intenzív viszketést, heves tüsszögést okozhatnak. Ha a pollentartalmú levegő belégzése folyamatos, akkor az egyensúly megbomlik, és a tünetek is folyamatosan jelentkeznek. Bár az immunrendszer küzd ellene, de ha több allergén is támad, súlyosbodik a helyzet, és kialakul az allergia.
A legjobb megelőzés és egyben terápia az érzékenységet kiváltó anyagok kerülése. Ez azonban nem mindig lehetséges, hiszen nem tölthetünk hónapokat egy steril szobában. Fontos, hogy a táplálkozásunk sokoldalú legyen. Együnk sok halat, friss zöldséget, gyümölcsöt. Viszont kerüljük a finomított cukrot, a tejet és a sajtok fogyasztását. Az allergiaszezon előtt érdemes tisztító, regeneráló lékúrákat tartani, hogy szervezetünk ellenállása erősebb legyen. Több vizsgálat a szauna jótékony hatását is igazolta az allergia tüneteinek enyhítésében. Szedjünk nagyobb adagban C-, A-, B- és E-vitamint, mert ezek nemcsak védik a nyálkahártyákat, hanem természetes antiallergénként is hatnak. Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a cinknek, a szelénnek, a kalciumnak és a magnéziumnak immunerősítő hatása van. Ezek főleg az olajos magvakban, tejtermékekben, a zöldfélékben és a hüvelyesekben fordulnak elő nagyobb adagban. A rendszeres heti egy-két lé- vagy gyümölcsnap is nagyon sokat segíthet, ha pedig valaki nem böjtölhet, tartson 10–14 napig zöldség-gyümölcs diétát. (Kitartást hozzá, én három nap után feladtam.)

Kitűnő salaktalanítók a hazai gyógyvizek is, melyek nemcsak a bélműködést segítik, hanem a májat és az epekiválasztást is támogatják. Az allergiák jó részénél ezek működése is csökkent a folyamatos stressz és a rendszeres kávézás miatt. A gyógyvizek segítenek a szervezet pH-ját is rendezni, hiszen többségük lúgosít, és ez rendezi a savas irányban eltolódott szöveti vegyhatást. A homeopátia is feltétlen hatásos kezelési mód az allergiások kezelésében.

Sajnos ilyenkor, tavasszal még minden zöldség és gyümölcs vitamintartalma alacsony, különösen igaz ez a melegháziakra, illetve a félérett, importált termékekre. Ezért időszakosan szükséges lehet immunrendszerünk erősítésére komplex vitaminkészítmények szedése is

A fájdalommentes allergiateszt

Ha még csak szenvedünk, és nem tudjuk mitől, akkor sem kell megijedni. Az allergiateszt-vizsgálat fájdalommentes, nincs szükség hozzá tűszúrásra, és az eredményt azonnal kézhez kapjuk. Az allergia energetikai bevésődést, azaz lenyomatot hoz létre a beteg szervezetben. Ennek felismerése számítógépes rezonanciavizsgáló készülék segítségével ma már pillanatok alatt lehetséges. Ilyen például a Meditest készülék, mellyel több, mint tízezer különböző allergiát okozó anyagra adott választ lehet megkülönböztetni egymástól. Szintén fájdalommentes teszt a Voll-teszt is. Elvégzésekor a kéz és a láb ujjain végződő energiavonalakon a bőr ellenállását mérik. Ez az ellenállás jellemző módon változik, ha a rezgőkörbe az érintettnél allergiát kiváltó anyagot helyeznek.

Kiváltó okok

Az allergiás reakciókat bármi kiválthatja, azonban többnyire idegen fehérje vagy növényi eredetű anyag áll a háttérben. A környezetben előforduló leggyakoribb allergének: füvek, virágok és fák pollenjei, állati szőr és toll. Talán sokan nem tudják, de az allergiás hajlam genetikailag is örökölhető.

Az orvostudomány az allergének négy különböző csoportját különíti el:

Az inhalációs allergének: pollenek, házipor, mérgek, állati nedvek, ízeltlábúak váladékai, különösen a poratkáé, aminek az ürüléke váltja ki az allergiát. Orális (szájon át bejutó) allergének: különböző ételek, gyógyszerek. Injektált (beszúrt) anyagok: gyógyszerek, rovarcsípések. Valamint a kontaktallergének: kozmetikumok, parfümök, nikkeltartalmú ékszerek, hajfestékek, mosószerek, gyapjú.

Ebben a véget nem érő harcban szükség van a szervezetünk ellenálló képességének növelésére. Az egészséges életmód mellett a testünkre is oda kell figyelni. A rendszeres napi, vagy legalább heti mozgás, se maradjon el. „Mens sana in corpore sano sit", azaz „Ép testben ép lélek" - szól a latin mondás, melyet érdemes komolyan venni.

Ajánlott gyógynövények
Gyömbérgyökér: a tüdő működését javító fűszernövény.
Szemvidítófű: összehúzó hatást gyakorol a felső légutak nyálkahártyájára és a szem ereire. Hurut ellen is jó hatású. Használhatjuk pakolásként a szemre vagy szemfürdőhöz.
Gyermekláncfű: serkenti az emésztőrendszert és a májműködést, ami az allergiák esetén is fontos.
Máriatövis: a máj anyagcseréjének aktivátora.
Kasvirág: harmonizálja az immunrendszert.
Ginszeng: energetizál, immunkiegyensúlyozó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását