2024. május 13. - Szervác, Imola

Pollenindex az allergiásokért

A pollen-előrejelző rendszer legújabb, hazánkban egyedülálló fejlesztése a pollenindex, amely mutatószámként figyelmezteti az allergiásokat a veszélyre. Az index magában foglalja az összes, levegőben mért pollenhatást.
2008. április 3. csütörtök 18:04 - Hírextra
A 2004-ben alakult szakmai konzorcium - melynek tagjai az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és a Glia Számítástechnikai és Tanácsadó Kft. - feladatának a hazai pollen-előrejelzések megvalósítását tűzte ki célul - mondta el Bencsik Attila humánökológus, a Glia Kft. egyik vezetője csütörtökön az MTI-nek.

A levegőben lévő pollenmennyiséget darab/köbméterben mérik, és a laikus közönség számára könnyen érthető módon, négy kategóriába sorolják (alacsony, közepes, magas, nagyon magas koncentráció). A nagyon érzékenyekben már a közepes koncentráció is tüneteket vált ki, a magas koncentrációnál pedig már minden betegnél jelentkeznek a tünetek. Ez az évek óta használt módszer azonban csak egy pollenfajtára vonatkozik, az egyszerre többféle pollenre is érzékenyek nem ismerik, hogy szervezetüket milyen pollenterhelés éri ténylegesen, ha a pollenszezon ideje alatt a szabadban tartózkodnak.

A pollenindex nem egy adott pollen koncentrációjára vonatkozik, hanem magában foglalja az összes, a levegőben lévő pollen hatását. A pollenindex megmutatja, mekkora az összpollenterhelés egy adott napon. A pollenindex számításakor az összes virágzó növényt allergenitás szerint súlyozva vették figyelembe, így az erősen allergén növény hatása akkor is megmutatkozik az index értékében, ha darabszámra kevés van belőle jelen a levegőben. Ezen módszer alapján az összpollen-terhelés mértéke akár egy-egy településre, akár régióra vagy országosan is megadható.

A most induló http://pollenindex.hu oldalon az allergiások a pollenindexen keresztül egyedülálló tájékoztatást kapnak az őket érő összpollenterhelésről, és elérhetik az egyes pollenekre vonatkozó koncentráció-előrejelzést is.

A kutatási program sikeres lebonyolításához sok szabad processzorkapacitásra van szükség, ezért a fejlesztők azok jelentkezését várják, akik szívesen részt vennének a fejlesztésben, és felajánlanák segítségüket. A kutatási programhoz a http://ingrid.hu honlapon lehet csatlakozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását