2024. április 28. - Valéria

Dávid: soha nem támogattam ezt a "félszocialista világot"

Konzervatív politikusként soha nem támogattam ezt a "félszocialista világot", amit sikerült Magyarországon megtartani vagy kiépíteni a rendszerváltozás után is - közölte az MDF elnöke pénteken Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.
2008. április 4. péntek 17:55 - Hírextra
Dávid Ibolya szerint az SZDSZ bejelentése, hogy ellenzéki pártként kíván politizálni, egyértelművé tette: "többen vagyunk ma a parlamentben, akik egykulcsos adót szeretnénk". Hozzátette: nincs felelős gazdasági szakember, aki ne azt akarná első helyen megoldandó problémának, hogy növelni kell Magyarországon a vállalkozásbarát környezetet, vonzani a vállalkozókat, munkahelyeket létesíteni.

Az MDF elnöke ehhez fontos állomásnak tartaná egy igazságosabb adószerkezet létrehozását, az adócsökkentést. Mint mondta, ezért kezdeményezte, hogy a most már többségben lévő négy ellenzéki párt alkossa meg az egykulcsos adóról szóló törvényt, "és kényszerítse rá ezzel a szocialistákat, hogy kezdjék meg a költségvetési kiadások ésszerűsítését, lefaragását".

Hangsúlyozta: minden ellenzéki párt színt vallhat arról, milyen a reformok és a vállalkozásbarát környezet kialakítása iránti elkötelezettsége. Dávid Ibolya értékelése szerint a pártok megpróbálnak kifarolni a korábbi ígéreteik mögül, például az SZDSZ választási programja volt az egykulcsos, 20 százalékos adó, "mégis felmentést adtak maguknak azzal, hogy a koalíciós partner szocialisták ezt nem támogatják".

Úgy vélte, az SZDSZ most bebizonyíthatta volna, hogy nem színjáték a múlt hét óta tartó "politikai családi dráma, ami egy rossz színdarabra hasonlít".

Dávid Ibolya azt mondta, ez a színdarab az első felvonásában minden igényt kielégíthetett volna, ideig-óráig összekovácsolta az MSZP-t és az SZDSZ-t, Gyurcsány Ferenc és Kóka János megerősödött a saját pártján belül, csak a magyar választópolgárok számára sokkal fontosabb, lesz-e valódi együttműködés. Az MDF elnöke úgy fogalmazott, hogy hetek óta nincs érdemi munka, nem működnek a minisztériumok, az Országgyűlés előtt nincsenek érdemi előterjesztések, ez pedig nem kormányzás.

Ma sokkal több érv szól a miniszterelnök távozása, mint maradása mellett, elfogyott a bizalom és a hitelesség - mondta a pártelnök. Megjegyezte: bizalom nélkül nem lehet valaki kormányfő, mert így nem lehet értelmes áldozatvállalást kérni az állampolgároktól a reformokhoz. Egy új miniszterelnök egy új programmal lendületet adhat a kormányzásnak, a jelenlegi kormányfő ebben a környezetben hosszú távú reformokat előkészíteni már nem tud - fűzte hozzá.

Dávid Ibolya szerint Magyarország "iszonyúan" lemaradt a környékbeli országoktól. Úgy vélte, mindegy, kinek az elemzését nézzük, "lesajnálnak minket, elszürkültünk, margóra kerültünk, amin csak mi tudunk változtatni, egy arra érdemes és tartalmas kormányzattal". Az MDF elnöke leszögezte: nem hisz a kisebbségi kormányzásban; vagy lesz érdemi kormányzás, vagy egy idő előtti választáson új többséget kell a parlamentben választani.

Szerdán Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Nagykanizsán beszélt arról, hogy a szlovák egykulcsos adót csak akkor lehet példának tekinteni, ha a kiadások csökkentésében is lépéseket teszünk. Erre a felvetésre Dávid Ibolya az MTI-nek azt mondta, nem lehet megúszni az egykulcsos adó bevezetését, de senki nem mer hozzányúlni az alanyi jogon járó juttatásokhoz.
"Senki nem akar szembenézni azzal, hogy a segélyért munkát kell várni, kérni, ha mást nem, karitatív, jószolgálati munkát vagy termelőmunkát" - mondta.

Megfogalmazása szerint mindenki szemlesütve néz maga elé, miközben a GDP 12 százaléka megy el támogatásokra, amelyek mögött nincsen semmiféle adóbevétel. Közölte: hiába volt az egészségügyben ellenzéki és kormánypárt, amelyik egymást túllicitálva hangoztatta, hogy az állam el tudja látnia feladatait, be kell látni, szerkezetátalakítás nélkül ez nem megy.

Dávid Ibolya felidézte, hogy a két évvel ezelőtti nemzeti konzultáció keretében a Fidesz által meghívott vállalkozói szféra a 16 százalékos adókulcsban értett egyet, az MDF 18 százalékban látja a lehetőséget, az SZDSZ pedig korábban a 20 százalékot tartotta elfogadhatónak.

Ebben a körben kellene egyetértésre jutni, és az a kérdés, meg tudjuk-e találni az egykulcsos adó mellett azt a költségvetési kiadásleépítést, ami az elviselhetőség határán belül marad - jelentette ki Dávid Ibolya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását