2024. április 19. - Emma

Feljelentést tettek a civilek

A Magyar Gárda perének idején a Fővárosi Bíróság épületében történtek miatt pénteken feljelentést tett, továbbá az eset kivizsgálást kéri a bíróság vezetőjétől a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű
2008. március 28. péntek 16:52 - Hírextra

A Magyar Gárda feloszlatása iránti, ügyészség által kezdeményezett polgári per első, március 12-i tárgyalásának helyszínén jelen lévő ismeretlen tettesek ellen kényszerítés miatt tett feljelentést a három civilszervezet az V. kerületi rendőrkapitányságon.

A feljelentés szerint a kijelölt tárgyalóterem előterében a "gárdisták több tucat újságíró és emberi jogi aktivista bejutását kényszerrel megakadályozva irányíthatták az eseményeket, noha a bíróság épületében a rend fenntartása, így a nyilvános tárgyalásra történő bejutás feltételeinek a biztosítása is a bíróság alkalmazásában álló személyek feladata".

A civilszervezetek szerint a tárgyalóterem ajtaja előtt a Magyar Gárda tagjai összekapaszkodva, kezüket, vállukat, összekulcsolva, a közel merészkedőket kifelé tolva, és vezetőik vezényszavainak engedelmeskedve áthatolhatatlan falként akadályozták meg, hogy a közönség számos tagja bejusson a tárgyalóterembe. A Magyar Gárda egyenruháját viselők láthatólag "előre eltervezett forgatókönyv szerint, akarategységben, a nyilvánosság kizárásának szándékával" kényszerítették az érdeklődőket, hogy a tárgyalótermen kívül maradjanak. Ám, amikor megérkezett "Szebb Jövőt!" köszöntéssel a Jobbik elnöke, Vona Gábor, akit nagy taps fogadott, neki utat biztosítottak a tömegben, és így ő bejutott a tárgyalóba.

"Nem az érdeklődők számának, hanem a Magyar Gárda-tagok fizikai kényszerének, a túlerőből táplálkozó fizikai és pszichikai fenyegetésnek volt köszönhető, hogy sokan kint maradtak. Csak azok juthattak be, akiket a gárdisták beengedtek. A Magyar Gárda vezető pozíciójú tagjai a beosztottak felé parancsokat adtak. A gárdisták ezt kiabálták: "Ez a mi perünk!", "Csak a Magyar Gárda tagjait engedjük be!" A gárdisták szimpatizánsai azt skandálták, hogy "Vigyétek ki a cigányokat!" - tartalmazza a civilszervezetek közleménye.

A jogvédők kiemelték: a bírósági tárgyalások nyilvánossága a tisztességes eljárás egyik garanciája, melyet az alkotmány is véd, így a tárgyalásról erőszakkal és fenyegetéssel távoltartott személyek számára a kirekesztés jelentős érdeksérelmet okozott.

A civilszervezetek "a tárgyalás nyilvánosságának biztosításával kapcsolatban történt mulasztások kivizsgálását is kérik Gatter Lászlótól, a Fővárosi Bíróság elnökétől, mert a gárdisták a bíróság épületében megakadályozhatták a részvételt egy olyan per nyilvános tárgyalásán, mely a demokratikus értékeket védő állampolgárok jelentős érdeklődésére tartott számot".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását