2024. április 26. - Ervin

Náci karlendítéssel köszöntötték Kolompárt

Felháborító, ami itt történik - mondta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, hozzátéve, hogy két "náci egyenruhába öltözött" fiatalember a Jobbik március 15-ei megemlékezésére érkezve karlendítéssel köszöntötte őt és a társaságában
2008. március 14. péntek 23:35 - Hírextra
A Jobbik és a Magyar Gárda megemlékezésén néhány százan vettek részt Debrecen főterén. A nemzeti zászlókat és árpádsávos lobogókat lengető tömeg előtt a Kossuth-szobornál Vona Gábor mondott beszédet, aki a "szabadságharc fővárosában" köszöntötte az egybegyűlteket, köztük kisebbségi honfitársait, akik megítélése szerint azért jöttek a megemlékezésre, mert "őseik szerették ezt az országot, s vérüket ontották érte".

A Jobbik és a Magyar Gárda megemlékezését kettős kordonnal biztosította a rendőrség Debrecen főterén.

A kordonon kívül követték végig az eseményeket a roma vezetők.

Kolompár Orbán az MTI-nek elmondta: helyi roma szervezetek meghívására csendes demonstrációra érkeztek Debrecenbe, szolidaritásukat kifejezni.

"Március 15-ét nem így kell ünnepelni" - mondta az OCÖ elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy roma áldozatai is voltak az 1848-as forradalomnak és szabadságharcnak.

A Jobbik és a Magyar Gárda közös megemlékezése incidensek nélkül fejeződött be a Nagytemplom előtti főtéren.

A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatásáért indított per első tárgyalását szerdán tartották a Fővárosi Bíróságon. A tárgyaló előtti, zsúfolásig megtelt előtérben az Országos Cigány Önkormányzat tárgyalásra bejutni szándékozó képviselői, valamint a Magyar Gárda kinn rekedt tagjai között lökdösődés alakult ki, amely majdnem verekedésig fajult. A rendbontásnak a rendőrség vetett véget. Néhány gárdistát és az OCÖ tagjait kivezették az előtérből, majd mindannyiukat igazoltatták. Később rendőri védelmet adtak a roma politikusoknak, akik a tárgyalóteremhez közeli folyosón várták a bíróság határozatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását