2024. április 27. - Zita

Határozottabb rendőri fellépést szorgalmaz Draskovics

Az igazságügyi és rendészeti miniszter utasította a rendőrséget, hogy határozottabban lépjen fel a bíróságokon tárgyalás közben demonstrálókkal szemben. Draskovics Tibor erről hétfőn beszélt az Országgyűlésben a Magyar Gárda-per kapcsán.
2008. március 17. hétfő 16:59 - Hírextra
Utasítottam a rendőrséget, hogy a jövőben még határozottabban lépjen fel annak érdekében, hogy bírósági tárgyalások alatt ne lehessen a bírósági épületek közelében demonstrálni, ahogyan ezt a gyülekezési törvény is megköveteli. Arra is felkértem a rendőrséget, hogy még szorosabb együttműködésre törekedjen a bírósági vezetőkkel - mondta Draskovics Tibor.

A miniszter hozzátette: meg fogja keresni a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hogy az tekintse át a szükséges szervezési intézkedéseket. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pedig megvizsgálja, hogy szükséges-e jogszabály-módosítás annak érdekében, hogy érvényesülhessenek ezek az alkotmányos alapelvek - tette hozzá.

A bírósági tárgyalások nyilvánossága fontos alkotmányos alapelv, azt szolgálja, hogy a bíróság minden külső befolyástól és nyomástól mentesen tudjon működni. Úgy tűnik, hogy az alkotmányos követelmények a Magyar Gárda feloszlatásának perén súlyosan sérültek - hangsúlyozta.

Valamifajta folyamatot lehet látni: egyesek megpróbálják megfélemlíteni a magyar demokrácia alapintézményeit. Ezek az emberek abban bíznak, hogy a jogállam gyenge, de tévednek: a demokratikus jogállam erős - tette hozzá.

A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását kezdeményező polgári per szerdán kezdődött Fővárosi Bíróságon. A tárgyalóterem ajtajában egy piros-fehér sálat viselő fiatalember szűrte meg, kik azok, akik bemehetnek a tárgyalásra. A Magyar Gárda több tagja megpróbálta megakadályozni, hogy az Országos Cigány Önkormányzat képviselői is bejussanak a terembe.

A bíróság épülete előtt mintegy száz egyenruhás gárdista és szimpatizáns várakozott a szakadó esőben, őket mintegy kéttucatnyi egyenruhás rendőr figyelte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását