2024. április 24. - György

60 ezer fontért kelt el A hobbit

J.R.R. Tolkien A hobbit című klasszikus regényének egyik első kiadása rekord áron, 60 ezer fontért (csaknem 20 millió forint) cserélt gazdát kedden egy londoni árverésen.
2008. március 19. szerda 07:50 - Hírextra

A Bonhams árverési cég munkatársai szerint a brit író által aláírt és közeli barátjának, Eliane Griffithsnek ajánlott példányt egy telefonos licitáló vásárolta meg, aki nem akar a nyilvánosság elé lépni.

Az összeg (az eredetileg becsült ár duplája) példátlannak számít az 1937-ben kiadott, fekete-fehér rajzokkal illusztrált, dedikált regényért.

Tolkien A hobbitot gyermekeinek szánta, ám a kéziratot olvasó Griffiths annyira jónak találta, hogy átadta a George, Allen and Unwin könyvkiadónak. Az első brit kiadásból mindössze 1500 darabot nyomtak.

Zsákos Bilbo történetét közel ötven nyelvre fordították le és több mint százmillió példányt adtak el belőle. Magyarországon először Szobotka Tibor fordításában A babó címen jelent meg, és csak a későbbi újrafordítás kapta A hobbit címet.

A Gyűrűk Ura előzményregényének tartott A hobbitból a tervek szerint hamarosan film is készül, ráadásul kétrészes. A trilógiából forgatott filmeposz világszerte hatalmas siker volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását