2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vöröslő múzeum

Vörös posztó lehet a többi szín szerelmeseinek a párizsi Rue Rivolin található Musée des arts décoratifs, amely leginkább iparművészeti témákra szakosodott: keddtől 2009 novemberéig a piros minden árnyalatának és megjelenési formájának szentelt kiállítást
2008. március 19. szerda 07:55 - Hírextra

Az Aussi rouge que possible (Amilyen vörös csak lehet) című, 400 műtárgyból álló válogatás a XVIII. századi bíbor kínai Csing porcelánvázától a brazíliai 1993-as dizájn vörös fotelen át Piroska XX. századi francia babájáig (farkas nélkül) a mágikus szín legkülönbözőbb megjelenéseit tárja a vendégei elé.

A piros és a bíbor minden korban és minden módon jelen van az életben, belső dekorációként (fal, szőnyeg, bútor, edény), szerelmi hangulatkeltőként (például alsóneműben), bizonyos korok luxus ruházataként (libériák, papi ruhák), a hatalom megtestesítőjeként (egyenruhák), a politikában (plakátokon, pecsétviaszként), a gyerekek világában (játékok színeként), a gonosz ördög, a pokol megjelenítésében, vagy éppen a figyelem felkeltőjeként (tűzoltóknál vagy útjelekben).

A kiállítás bemutatja a különböző rőt színek technikáját, az állati, növényi, ásványi és szintetikus eredetű vörösöket.

"A piros színre van a legtöbb szó és jelző a Nyugattól a Távol-Keletig és onnan egészen Amerikáig" - mondta az AFP-nek Jean-Luc Olivié, a múzeum üvegosztályának kurátora, a kiállítás két biztosának egyike. "A vörös porcelán és üveg előállításának technikai nehézségei vezettek el a XVII. századtól az alkimisták vörös aranyüvegének létrejöttéhez" - fűzte hozzá a kurátor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását