2024. április 29. - Péter

Veszélyes évszakok

Nyáron hó, télen napsütés, özönvíz, hurrikán. Elkezdődött a klímaváltozás? Különösen szélsőséges időjárási jelenségek figyelhetők meg már jó ideje a világ számos pontján. A monszunesők, az ázsiai áradások, a rendkívüli forróságot előidéző meleghullám, val
2008. március 17. hétfő 11:59 - Malina Adrienn

A meteorológus véleménye csak egy a sok közül, de nem hiányozhat innen. Németh Lajost a Tv2 időjósát kérdeztem, ő hogyan látja a kialakult helyzetet.

Most csak a televízió híradásai miatt tűnik úgy, hogy sokkal több a szélsőséges időjárás, vagy régebben is ugyanennyi volt?

Amióta vannak írásos feljegyzések az időjárás alakulásáról, azóta vannak szélsőségek is. Az elmúlt évszázadokban is voltak halálos áldozatokat követelő és nagy anyagi károkkal járó viharok, Földünk számos pontján. A mostaniak, amit napjainkban megélünk, abban különbözik az eddigiektől, hogy sokkal gyakoriabban fordulnak elő.

Sokat hallunk arról, hogy mit tehetünk a globális felmelegedés ellen, ha ezeket betartanánk, akkor változna az időjárási kép is?

Az a baj, hogy ez nagyon lassú folyamat. Tegyük fel, hogy mától, valami sugallattól vezérelve megszűnne mindenféle káros kibocsátási anyag a levegőben. A hat és fél milliárd ember tevékenységének köszönhetően Földünk légköre még akkor is veszélyben lenne. Nem egyik napról a másikra áll meg a folyamat. De ez amúgy is csak egy utópia, mert ilyen biztos nem fog bekövetkezni az következő években. Lehetetlen, hogy semmilyen szennyező anyagot ne bocsássunk ki. Mérések bizonyítják, hogy az elmúlt másfél évtizedben felgyorsultak az események. A XX. század legmelegebb időszaka pont a 90-es évek voltak. Nap mint nap bizonyítják a műholdfelvételek, hogy a gleccserek, a sarki jég milyen gyorsan csökken. Egy olyan folyamatnak vagyunk a részesei, aminek nem tudjuk mi lesz a vége.

Akkor a mi életünkben már ne is számítsunk változásra?

Nincs nyugalom a légkörben. Mint gyakorló előrejelző, és nem mint klímakutató úgy tapasztalom, hogy az időjárási események változékonysága növekedett. Magasabb a hőmérséklet a világ óceánjain, többlet energiához jutott a Föld. Ezek a légköri események nagyobb energiával rendelkeznek, és ez okozza az orkán erejű szelet. A mostani változás hat és fél milliárd embert érint a Földön, ha a népesség így növekszik, akkor néhány évtized múlva kilencmilliárdan leszünk, és ez tovább fokozza a szennyezést. Ugyanilyen felmelegedő szakasza volt már Földünk éghajlatának, évezredekkel ezelőtt, csak akkor sokkal kevesebb embert érintett. Az a szomorú, hogy nem tudjuk hova fejlődik és, hogy mennyire veszélyezteti majd az emberiség életét. Hogy ükunokáinak is élhető legyen ez a Föld, azért valamit tenni is kéne, de sajnos még nagyon kevesekben tudatosult ez a dolog.

Önök mennyire tudják előre jelezni, például egy szélvihar közeledtét?

Erre jó példa a meteorológiai tavasz kezdetén átsöprő vihar. Nem mindennapos széllökések voltak, ami az észak-nyugati országrészről átvonult egészen a dél-keleti országrészig. Ennek a viharnak a közeledtét már 4-5 nappal előre lehetett látni a meteorológiai szolgálat középtávú jelentésében. Ahogy közeledtünk a szombathoz egyre pontosabban tudtuk, hogy mikor lép be Magyarországra. Az élet és vagyonvédelemre kihegyezett veszélyjelző rendszer körülbelül másfél, két órával az esemény bekövetkezése előtt, majdnem kilométer pontossággal meg tudja határozni, hogy hol lesz a legerősebb szél, és mit veszélyeztet.




Mit tegyünk szélvihar esetén?
· Igyekezzünk minél hamarabb védett helyre menni.
· Útközben ne érintsük meg a leszakadt villanyvezetékeket.
· Igyekezzünk az épületektől távol haladni, mert a lerepülő cserepek ránk zuhanhatnak.
· Kerüljük a fákat, mert ránk dőlhetnek.
· Védjük az arcunkat és a szemünket a portól és a lehulló cserépszilánkoktól.
· Számítsunk az áramszünetre, készítsünk elő elemlámpát.
· Az állatok megvadulhatnak a szélvihartól, megmarhatják a közlekedőt, ezért ne érintsük meg őket.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását