2024. április 29. - Péter

Négyezer fa kidőlt

A most elkészült gyorsmérleg szerint alig 10 perc leforgása alatt összesen négyezer fa pusztult el a Pilisben és Visegrád környékén a március eleji viharban - tájékoztatta a Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóreferense hétfőn az MTI-t.
2008. március 10. hétfő 15:44 - Hírextra

Lomniczi Gergely elmondta, hogy a 120-140 kilométeres szél több helyen gyökerestől fordította ki a felázott talajból a fákat, főleg fenyő- és bükkfajok estek áldozatul. Az erdészek felmérése szerint sok fa koronája is olyan mértékben megsérült, hogy rövid távon pusztuláshoz vezet.

A legnagyobb egybefüggő fakidőlések a budaörsi kopárokon következtek be, ahol több mint öt hektáron pusztult el a fenyő. Ezen a száraz, meredek területen 15-20 évet is igénybe vehet az erdőtakaró helyreállítása. A visegrádi Apátkúti-völgy meredek oldalában egy hektárnyi bükkös veszett oda, Pilisszentlélek határában pedig két hektáron dőltek ki a bükkfák.

Budapesten a II. kerületben, a Szépjuhászné és a Széher út térségében pusztított leginkább a vihar, itt egészséges, 31-40 centiméter vastag kőriseket és tölgyeket tört derékba a vihar. Komolyan megrongálódott a visegrádi sípálya felvonója.

A kidőlt fák pótlására a zrt.-nek összesen 8-10 hektárnyi erdőt kell telepítenie, ez 15-20 millió forint ráfordítást jelent. A pótlást őshonos fajokból végzik el, így elsősorban tölgyet, bükköt, kőrist és juharfát ültetnek el - mondta Lomniczi Gyergely.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását