2024. április 29. - Péter

Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) iránymutatása alapján Magyarországnak elébe kell mennie a klímaváltozás káros következményeinek, nem pedig tétlenül várni és elszenvedni ezeket - hangoztatta Fodor Gábor.
2008. március 4. kedd 16:24 - Hírextra
A klímaváltozás leküzdése egyértelmű nemzeti érdek, nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is - jelentette ki expozéjában a miniszter.

Fodor Gábor azt mondta, a rohamosan fejlődő klímabarát technológiák világszerte óriási üzletet jelentenek, és ezt a folyamatot Magyarország kihasználhatja gazdasága fellendítéséhez. Hozzátette: mivel a zöldipar jelentős mértékben támaszkodik a tudományra, különösen fontos lehet ez az irány a kreativitásáról, szürkeállományáról híres Magyarország számára.

A tárcavezető utalt arra, hogy a 2025-ig szóló dokumentum számszerűsíthető céljait az ország számára érvényes európai uniós kötelezettségek alapozzák meg. Brüsszel 2020-ra azt várja el Magyarországtól, hogy az üvegházhatást okozó gázkibocsátását legalább 18 százalékkal csökkentse az 1990-es évekhez képest, a megújuló energiaforrásokkal megtermelt energia részarányát pedig a jelenlegi 4,5 százalékról 13 százalékra növelje a teljes energiafogyasztáson belül.

Fodor Gábor fontosnak nevezte, hogy a számszerűsített célokat Magyarország lehetőség szerint túlteljesítse. Úgy vélte, Magyarországnak nem szabad alábecsülnie saját szerepét a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítésekben. Szerinte nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország a világ legfejlettebb gazdasági közösségének tagja, azon belül is közepes méretű állam. Az EU a globális éghajlatvédelmi harcban élen járó térség, Magyarország ennek a közösségnek a tevékenységére tud hatást gyakorolni - érvelt Fodor Gábor.

A miniszter örömét fejezte ki, hogy a NÉS vitája az energiastratégia vitájával párhuzamosan zajlik. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a NÉS-t jellemző "klímatudatos" szemlélet ne csak a vonatkozó stratégiákat, hanem az egész állami döntéshozatalt áthassa.

Fodor Gábor úgy fogalmazott, hogy van még tennivaló az energiastratégia kapcsán. Kiemelte annak szükségességét, hogy az ország energiafogyasztásának folyamatos növekedését nem tudomásul kell venni, hanem meg kell állítani, majd aztán a csökkentést elő kell segíteni. A miniszter szavai szerint a NÉS végrehajtásának sikeréhez "javarészt" megvan a pénzügyi háttér.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) környezet és energia operatív programján belül 2013-ig 110 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre megújuló energiaforrásokra és energiahatékonyságra. Ezt kiegészíti az ÚMFT más pályázati fejezetein belül 42 milliárd forint további energiahatékonysági támogatás.

Fodor Gábor jelezte, hogy további milliárdos forrás érhető el abból az állami bevételből, amely várhatóan az üvegházhatású gázkibocsátási kvóták nemzetközi értékesítéséből folyik majd be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását