2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Határozatai visszavonására kötelezték az V. kerületet

Az Arany János utcai közterület-használat miatt kiadott korábbi határozatai visszavonására kötelezte az V. kerületi önkormányzatot a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtöki jogerős döntésében. E pernek azonban nem volt tárgya az Egészségügyi Minisztérium mellett
2008. március 13. csütörtök 16:35 - Hírextra

A felperesként perbe lépő Fővárosi Főügyészség (FF) korábban azt kérte a bíróságtól, mondja ki, hogy a kerületi önkormányzatnak nem volt hatásköre két, a közterület használatával összefüggő határozat kiadására.

Az egyik visszavonásra kötelezett határozatban az önkormányzat a közterületek felszabadítását kezdeményezte, míg a másikban az (öt évre visszamenőleg) elmaradt díjak és büntetések, összesen mintegy 10,5 milliárd forint megfizetésére szólította fel a minisztériumot.

Az FF képviselője ugyanakkor a tárgyaláson jelezte: nem vitatják, hogy az ingatlan az önkormányzat tulajdona, e perben csak a két említett határozat kiadásának jogosságát vonták kétségbe.

Az FF álláspontja szerint az önkormányzat helyett a közterület-felügyeletnek lett volna lehetősége eljárni az Arany János utcai területet parkolóként használó minisztérium ügyében a vonatkozó rendeletek értelmében.

A bíróság osztotta az FF álláspontját, és indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tulajdonosi és a közhatalmi hatásköröket nem szabad összekeverni.

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat 2007. nyarán megkereste azokat az állami szervezeteket, amelyek a kerület tulajdonában álló ingatlanokat parkolónak használták, ám ezért semmiféle díjat nem fizettek. A kerületnek az említett minisztériumon kívül sikerült valamennyi érintettel megállapodnia. A tárca azért nem volt hajlandó fizetni, mert állítása szerint a terület a sajátja, annak ellenére, hogy a földhivatali bejegyzés szerint az ingatlan az önkormányzaté.

Az üggyel összefüggésben legalább hat peres eljárás indult, ezek egy része az ingatlan tulajdonjogának tisztázására, más része pedig a korábbi területhasználat jogosságára, illetve az ezért fizetendő díj megállapítására irányult.

E perek még tartanak, így például az ingatlan tulajdonjogának megállapítására irányuló per áprilisban folytatódik. Addig van lehetősége az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek olyan korábbi birtoklapot találnia, amely azt támaszthatná alá, hogy a tárca joggal tart igényt az ingatlanterületre (amely alatti pince egyébként a minisztérium épületéhez tartozik).

Az ügy "érdekességei" közé tartozik az is, hogy már tíz évvel korábban is indult egy hasonló tartalmú per, ám az tisztázatlan okok miatt félbeszakadt. A háttérben feltételezett esetleges akkori megállapodásokról azonban sem az állam, sem pedig az önkormányzat nem tudott érdemben nyilatkozni.

Közvetlen a jogerős végzéssel lezárt közigazgatási pert követően egy újabb, hasonló tárgyú per is kezdődött csütörtökön az FB-n, ám ezt a bíró, tekintettel az előző perben született ítéletre és a határozatok várható visszavonására, 30 napra felfüggesztette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását