2024. április 26. - Ervin

Bíróságon a Magyar Gárda

Több rendőrségi mikrobusz és járőrautó, illetve egyenruhás rendőrök biztosítják a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületét, amelynek főbejáratát fémkordonokkal is körbevették. Szerdán délután kezdődik ugyanis a Magyar Gárda feloszlatására irányuló ügyészségi
2008. március 12. szerda 15:32 - Hírextra

A bíróság épületével szemben több mint száz egyenruhás gárdista vonult fel szerdán kora délután, majd egyik fele bevonult az épületbe, míg a többi gárdista az épület előtt katonai alakzatban állva várakozik.

A bírósági tárgyalásra eljött Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke, Für Lajos volt honvédelmi miniszter, illetve megjelentek a Kossuth téri tüntetésekről jól ismert demonstrálók is.

A gárda elleni tiltakozásul ugyanakkor a bíróság elé vonult Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke mellett a szervezet több képviselője és roma jogvédők is.

A Magyar Gárda megszüntetésére irányuló per soron kívüli tárgyalására Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter tett javaslatot és a bíróság az április 14-re kitűzött tárgyalási napot így egy hónappal korábbi időpontra, március 12-én délutánra tűzte ki.

Az ügyészség szerint a Magyar Gárda az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolta tevékenységét. A jogszabály kimondja: az egyesületi jog gyakorlása mások jogait és szabadságát nem sértheti.

A Fővárosi Főügyészség a szervezet tavaly december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulását követően döntött a feloszlatás kezdeményezéséről.

A Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése. A szervezet létrejötte ellen parlamenti pártok, civil- és
kisebbségi szervezetek, hazai és külföldi politikusok tiltakoztak. A gárda ügye a nemzetközi sajtóban is élénk érdeklődést váltott ki, és elítélte a szervezetet Sólyom László köztársasági elnök is. Több
alkalommal szóba került a gárda ügye az Európai Parlamentben is.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) mintegy hetvenezer aláírást gyűjtött össze a Magyar Gárda ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását