2024. május 16. - Mózes, Botond

AU! Pelevin a moziban

Hegyi Magdolna AU! című animációs filmjét március 20-tól láthatja a mozikban a közönség; az alkotást David Mackenzie skót rendező Hallam Foe című filmje előtt vetítik majd - közölte a Budapest Film szerdán az MTI-vel.
2008. március 12. szerda 22:54 - Hírextra
Hegyi Magdolna szatirikus filmje a "vérszívó szúnyogokról" a mai világ karikatúrája. Hagyományos, kétdimenziós rajztechnikával készült Viktor Pelevin A rovarok élete című könyvének egyik novellája alapján.

Az eredeti történet szerint az egyik főszereplő az orosz tengerparton várja a társait, akikkel együtt megérkezik egy tengerentúli üzletfél is, a "nagy üzlet" reményében. Hegyi Magdolna az orosz tengerpart helyett tipikus magyar környezetbe helyezte a szereplőket. Arthur a "magyar tenger", a Balaton partján várja a többiek, Arnold és Sam megérkezését, a beszélgetések helyszíne pedig egy jellegzetes magyar épület, a Nyugati pályaudvar teteje.

A figurák megformálásukban hasonlatosak az emberhez, a hátterek animálásával hol egészen apróvá, hol emberméretűvé válnak, így folyamatosan bizonytalanságban tartják a nézőt. A film végén azután a pályaudvar tetejéről a mélybe vetik magukat a szereplők, s csak ekkor - mikor nem leesnek, hanem elrepülnek - derül ki, hogy valójában szúnyogok - írják a három és fél perces alkotásról szóló összegzésben.

A 2006-ban készült animációs film, amely Hegyi Magdolna diplomamunkája volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, tavaly a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legjobb vizsgafilm díját nyerte el, és az idei Mediawave programjában is szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását