2024. május 6. - Ivett, Frida

Újabb ombudsman jelöltek

Sólyom László köztársasági elnök pénteken mutatja be ombudsmanjelöltjeit a parlamenti pártoknak a Sándor-palotában - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán az MTI-nek.
2008. március 12. szerda 22:35 - Hírextra
Kumin Ferenc közölte: az államfő pénteken 10:30-ra a Sándor-palotába várja a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy bemutassa nekik az ombudsmanjelölteket.

A köztársasági elnöknek azért kell újra jelölteket állítania, mert február 25-én az Országgyűlés nem választotta meg sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándort, sem pedig az adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencet. (Fülöp Sándor esetében az igenek többségben voltak, de nem volt meg a kétharmados támogatás.)

Az államfőnek a sikertelen választás után harminc nap áll a rendelkezésére, hogy újabb jelölteket nevezzen meg.

Ez volt a második alkalom, hogy a Ház elutasította a köztársasági elnök jelöltjeit erre a két posztra, hiszen a tisztségek előző várományosait, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát decemberben szintén leszavazta a parlament.

Sólyom László köztársasági elnök az újabb sikertelen választás után, február 28-án, meghívta magához a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy konzultáljon velük az ombudsmanok jelöléséről. Akkor az államfő eredményesnek és megnyugtatónak nevezte a megbeszélést. Ugyanakkor leszögezte azt is: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán.
A törvények szerint, a törvények betartásával jelölök, a döntés a parlamenté - jelentette ki a köztársasági elnök a megbeszélés után, hozzáfűzve: az államfő és az Országgyűlés közötti munkában mindenki a ráeső részt kell, hogy végezze.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője úgy nyilatkozott: frakciója és a köztársasági elnök álláspontja ugyan nem közeledett, de világosabbá vált. Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese azt mondta: tiszteletben tartják Sólyom László jelölési módszerét.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője korábban már úgy nyilatkozott: a köztársasági elnök számára nincs jogszabályi kötelezettség az egyeztetésre, így elfogadják az államfő jelölési gyakorlatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását