2024. május 2. - Zsigmond

Megkezdte munkáját a Nemzeti Építészeti Tanács

A múlt év nyarán megalakult 18 tagú Nemzeti Építészeti Tanács (NÉT) mellet szakmai tanácsadó testületként létrejött a NÉT fóruma - jelentette be az első szakmai vita előtti sajtótájékoztatón csütörtökön Fegyverneky Sándor országos főépítész, a NÉT elnöke.
2008. április 11. péntek 18:25 - Hírextra
A Nemzeti Építészeti Tanácsba hat szervezet - az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az Országos Főépítészi Kollégium valamint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége - 3-3 tagot delegált.

A NÉT mellett működő fórum az eredeti elképzelés szerint 50-100 fős szakértői testület. Feladata a tanács által megfogalmazott javaslatok véleményezése. A sajtó képviselőinek kiosztott listán 85 név szerepel. Közöttük vannak a regionális főépítészek, a sajtóból ismert szakemberek, mint például Ráday Mihály, egyetemi tanárok, építészek, mint például Finta József, és az ingatlanos szervezetek képviselői is.

A sajtótájékoztatón Fegyverneky Sándor az MTI kérdésére elmondta, hogy az önkormányzati és területfejlesztési miniszter hamarosan létrehozza a lakásügyi konzultációs szervezetet, amely foglalkozik majd egy bérlakásépítési koncepció kialakításával is. A most megalakult fórum és a tervezett konzultációs szervezet munkája között sok lesz az átfedés. Az életminőség, az építészeti megoldások mindkettőnek témája.

Az országos főépítész úgy vélte, hogy az államnak - hagyományosan - a szociális bérlakásépítésben van szerepe. Miután Magyarországon a rendszerváltás után eladták a bérlakásokat, az állam szerepe az induláskor szélesebb kell, hogy legyen a szociális alapú támogatásnál.

A fórum elsőként csütörtök délután a magyar építészetpolitikáról készült vitairatot tárgyalta a Construma kiállításon. A résztvevőket köszöntötte Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára is.

A vélemények széles körű feltárása és beépítése után őszre lesz kész a vitairat végleges változata. A vitairat a szűken vett építészeti problémákon túl foglalkozik az építmények közfinanszírozásával, a szakképzéssel és a kivitelezés minőségével is. Az előadók elsősorban az építészeti problémákkal foglalkoztak, de sokszor került szóba a kivitelezés minősége, ezzel kapcsolatban pedig a szürke-fekete gazdaság is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását