2024. május 6. - Ivett, Frida

20 éves a Zsidó Kulturális Egyesület

Ünnepi programsorozatot indít a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) fennállásának 20. évfordulója alkalmából jövő vasárnap; a rendezvények még 2009-ben is folytatódnak - mondta el az MTI-nek Deák Andrea, a szervezet ügyvezető titkára.
2008. november 15. szombat 13:29 - Hírextra
Az ünnepi program válogatást ad a sokszínű magyar-zsidó kultúra hagyományaiból, értékeiből. A sorozat jövő vasárnap ünnepi fogadással kezdődik a megalakulás helyszínén, a budai Várban lévő MTA-díszteremben, ahol fellép a Lauder Javne Iskola Zmirim klezmer zenekara és Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője, a Liszt Ferenc Kamarazenekar pedig Mozart- és Weiner Leó-műveket ad elő. A koncertet jótékonysági könyv- és metszetárusítással kötik össze, melynek bevételét a Lauder Javne Iskola diákjai kapják meg - mondta el Deák Andrea.

A Mazsike ügyvezető titkára elmondta, hogy december 8-án a Címzett ismeretlen című darabot viszik színre a Spinoza Házban. Katrin Kressmann Taylor drámája két férfi, egy amerikai zsidó és egy német őszinte, mély barátságáról szól levelezésük tükrében. A kapcsolatot az 1939. szeptember 1-jével kezdődő borzalmak sorozata teszi tönkre. A Groó Diána által rendezett színműben a főbb szerepeket Kulka János, László Zsolt és Pető Kata játsszák.

December 10-én vetítik az izraeli-francia-német koprodukcióban készült Waltz With Bashir (Keringő Basirral) című animációs filmet a KINO moziban. Ari Folman Európai Filmdíjra jelölt rendezése az 1982-es Libanon elleni izraeli inváziót idézi fel.

Deák Andrea a további programok között felsorolta egyebek mellett a Szombat című folyóirat erdélyi magyar-zsidó számának bemutatóját, amit erdélyi ételek kóstolójával és zenével kísérnek, Jancsó Miklós és Szabó István filmrendezők kevésbé ismert rövidfilmjeinek vetítését, valamint a szefárd zenei estet, amelyet az idén 120 éves Frankel Leó úti zsinagógában rendeznek.

Az ügyvezető titkár megemlítette még a gyermeknek tartandó hanuka ünnepséget december 21-én a Bálint Zsidó Közösségi Házban, ahol Gryllus Vilmos előadóművész lép fel. Hozzátette: a Bálint Zsidó Közösségi Házban rendeznek január 4-től fotókiállítás is nyílik a jubileumi programok részeként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását