2024. április 26. - Ervin

A kamera mindent lát, ne emlegesd a pi*át!

Horn Gábor melegebb éghajlatra küldte Gyurcsány Ferencet egy késő esti kiszólásában. Az eset azonban akaratlanul is médiafigyelmet kapott, így ország-világ megismerhette a liberális államtitkár veretes gondolatait. Megint egy botlás történt csupán, vagy j
2008. március 11. kedd 07:30 - Constantinovits Milán
A díszlet feljavult, a színjáték a régi

Amikor egy-egy közéleti háttérműsorban, vagy a hetilapok hasábjain a szakértők hosszas eszmefuttatásba kezdenek a rendszerváltás óta eltelt időszak politikai kultúrájáról, általában azért abban megegyeznek a vélemények, hogy van fejlődés. Sőt, professzionalizálódnak a honatyák, lassan közelítenek a nyugati államférfiak és államnők (van erre jó szó? vagy az emancipáció a szókészletet még nem érintette?) stílusához. Tessék megnézni egy sajtótájékoztatót Antall idejében és most! Vagy a tévészerepléseket: akkor kínos precizitással felépített mondatok, bájos amatörizmus fémjelezte politikusainkat a kamerák előtt. „Tisztelet” a múlt rendszer nagy túlélőinek, akiknek azért volt pár évtizedük a rinocéroszbőr kinövesztésére, és némi szereplési rutin megszerzésére.

Na de most! Már a talk show-k sem okoznak gondot az ország vezetőinek, és a stílus is sokkal oldottabb lett: tengerentúlról importált magabiztosság és lazaság, profi gesztikuláció, a sikeres menedzser minden rafinériáját felhasználó retorika. Ez igen, csettinthetnék elismerősen, ha csak most ébrednénk fel egy 1990-ben kezdődő mélyalvásból. S még a megjelenésük is szalonképesebb lett! - tehetnénk hozzá, kicsit mosolyogva a fiatal Deutsch-Fürtjeire vagy Torgyán elképesztő öltöny-nyakkendő-kombinációira gondolva.

Horn és a kéretlen őszinteség

Egy riasztó jelenség azonban rendre kimarad a nagyívű elemzésekből. Hogy itt a fenenagy modernizálódás közepette bizony a szabadszájúság is teret kapott. Nos, nem otthon a négy fal között, hanem a kamerák kereszttüzében, több millió ember szeme láttára. S ebben – szögezzük le – jelenleg a kormánykoalíció viszi a prímet. Hogy miért?

Ha politikusi vulgarizmus ösvényén lépegetünk vissza, az utazást a vasárnap éjszakai Horn Gábor-megnyilvánulásnál kell kezdeni. Akik lemaradtak, azok kedvéért megismételjük: „Nem azt mondták, Feri, hanem azt, hogy menj a picsába!” - hangzott az ominózus mondat a liberális kampányfőnöktől, arra válaszul, hogy a kivetítőn Gyurcsány azt fejtegette, az igennel voksolók csupán a kérdéses díjakat utasították el.

A történteteket mind Horn, mind a vele szimpatizáló médiamunkások igyekeztek kozmetikázni: miszerint ez egy választási éjszakán történt (az mitől is lenne más?), illetve csak egy privát megjegyzés volt a mellette álló Kóka Jánosnak, és abszolút nem a sunyin jelenlévő Hír TV nyilvánosságának szólt. Csakhogy. Azt a hülye is tudja, hogy egy választási központban történő események nem otthon zajlanak, hanem a sajtó reflektorában. Ráadásul egy olyan ihletett pillanatban, amikor a kormányfő értékeli a pártjának trianoni traumával felérő népszavazást, botorság azt hinni, hogy nem minden operatőr a teremben lévő prominensek arcát pásztázza.

Márpedig Horn Gábor erről megfeledkezett, és teret engedett magánvéleményének, ami egyébként az SZDSZ hivatalos álláspontjának homlokegyenest az ellentettje. A helyzet fokozhatatlan kínosságát tovább srófolta ama arckifejezés, mellyel Kóka János a kiszólás után a kamerába bámult. Volt abban rémület, értetlenség és kis remény is, hogy talán mégsem világít a felvételt jelző piros gomb a készülék tetején. Hát világított.

Az eseményeken nem érdemes tovább rágódni, csak talán arra érdemes picit felfigyelni, hogy most épp az SZDSZ részéről történt verbális incidens. Pedig ők aztán igazán igyekeznek a politikai korrektség ideáját betartatni, legyen szó zsidózásról, cigányozásról vagy egyszerűen másokat sértő retorikáról. Meg a közvélekedés szerint is a liberálisok bűvészkednek a legjobban a médiával. Ez a kis történet azonban azt mutatja, hogy lehet, mégis túl van értékelve az SZDSZ kommunikációs felkészültsége.

Nagy elődök árnyékában: Zuschlag és Gyurcsány

Mindenesetre hasonló, kéretlenül felvett megnyilatkozások már szegélyezték a koalíció pályafutását. Itt van mindjárt Zuschlag János sztorija. A fiatal politikus - túl azon, hogy Tocsikhoz hasonlóan abban a ritka „megtiszteltetésben” részesülhetett, hogy nevéből ige született (például: ne zuschlagolj már!) - egy kőkeményen antiszemita poénnal írta be magát a politikai szabadszájúság nagykönyvébe. Nem akart sérteni, nem akart bántani, csak mondott egy olyan viccet, amely egyszerűen nem hangozhat el egy közszereplőtől.

S itt fogható meg Horn hibája is: egy közszereplő akkor is közszereplő marad, ha a feje tetejére áll. Emlékezzünk, elverték Sólyomon a port ősszel, amikor magánlátogatásnak állította be előre be nem jelentett felvidéki vizitjét. Ennek fényében nem lehet mentség itt sem az, hogy „opp, bocsi, mi ezt nem a nézőknek szántuk”. Sőt, itt ugye mindkét esetben egy hivatalos eseményen történt a kiszólás. Ez azért mégiscsak más.

Zuschlag megbűnhődött, Horn még magyarázkodik. De igazságtalanok lennénk, ha végül nem illesztenénk a sorba Gyurcsányt is, aki Horn céltáblája volt vasárnap éjjel. A miniszterelnök neve egybeforrt az őszödi beszéddel. Ki igazságbeszédnek, ki megbocsáthatatlan véteknek érzi a kormányülésen elhangzottakat, de egy biztos: annyi anyázást, káromkodást, vulgáris jelzős szerkezetet még nem hallottunk egyetlen országvezetőtől sem. Nos, Gyurcsánytól mindezt koncentráltan kaptuk meg akkor.

Epilóg...

Ha az ország lakosságának radikalizálódását a jobboldal nyakába igyekeznek varrni, a politikai és közéleti hangnem eldurvulásáért a baloldal tehető felelőssé. Lehet avval érvelni, hogy a szemét Hír Tv direkt vadászik az efféle botlásokra, de nem igaz, hogy nem lehet tanulni! Gyurcsány és Zuschlag – meg úgy a jó tizennyolcévnyi demokrácia - után annyit már Horn Gábor is felmérhetett volna, hogy a sajtónak nincs magán és nincs nyilvános. A sajtónak csak közszereplő van, aki, ha elküldi saját szövetségesét a picsába, bizony a címoldalakon találja magát. Ideje ezt tudomásul venni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását