2024. április 28. - Valéria

Népszavazás, sajtóetika és az a fránya kommunikáció

Ahogy az egész országot a népszavazás tartotta lázban, úgy Fiala hétfői műsorába telefonálok is az igenek és nemek harcáról fejtették ki véleményüket. Kormányanyázás, szkepticizmus, szimpla hétfői hülyeség, és persze kritikus szerkesztés fémjelezte a mai
2008. március 10. hétfő 16:54 - Constantinovits Milán
Az Echo Tv-n Budaházy vitatkozott a Kende Péterrel. Undorító volt!” - adja meg az alaphangot egy zaklatott női telefonáló. Egy másik hallgató megosztotta előző esti koncertélményét. Az A31-en vett részt Péterfy Bori koncerten. „Nézz mélyen a szemembe, tedd a kezed a farzsebembe / Hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy labamba” - dúdolhatnánk mi is az énekesnővel, de visszaránt mindenkit a következő hallgatói vélemény. Vagyis aki nem ment el szavazni, az távolmaradásával azt fejezte ki, hogy elege van a két nagy párt marakodásából. Legalábbis a hétfő reggeli betelefonáló értelmezésében.

Horn és a lottó

A Szerencsejáték Rt. népszavazás utáni esetleges szerepét (profit lefölözése, hogy a járulékok kiesése okozta hiányt pótolják) egy reggeli rádióhallgató felháborodottan vitatta. Mint emlékezetes, Gyurcsány amellett, hogy újabb megszorításokat lebegtetett esti beszédében (hiszen szavai szerint a referendum nyomán kieső bevételeket a költségvetésből pótolni nem lehet), bedobta a Szerencsejáték Rt. leszívásának lehetőségét.

A műsor első pengeváltása mégis Horn Gábor kiszólása kapcsán alakult ki. Az SZDSZ államtitkára ugyanis a tegnapi Gyurcsány-beszédet nézve úgy kommentálta az elhangzottakat, hogy a hallgatók nem csak a díjakat utasították el, hanem Ferit is elküldték a „picsába”. Ezt a megjegyzést azonban a liberálisok szerencsétlenségére a HírTv is rögzítette. Néhány hallgató tanulságosnak nevezte az esetet, ám Fiala úgy vélekedett, ez nem tartozik bele a sajtószabadságba. Sőt, szerinte mindenki így beszél privát keretek között, ezt pedig nem etikus kamerával felvenni.

A hallgatók azonban nem tudták elfogadni a műsorvezetői álláspontot, mint többen felhívták rá a figyelmet, ez egy médianyilvános esemény volt, így lehetett arra számítani, hogy minden rögzítésre kerül. Pláne, ha a párt egyik prominense a másiknak mondja a másiknak egy olyan exponált pillanatban, mint a kormányfő szavazás utáni értékelője. Fiala ellenben Zuschlagot is felhozta érvként: igaz, az is elfogadhatatlan megnyilvánulás volt, ám ott sem a legtisztességesebben lett felvéve a megjegyzés. Mindez persze már nem segít a Fiatal Baloldal stratégáján, aki jelenleg a pályázati pénzekkel elkövetett bűvészkedése miatt ücsörög a rács mögött.

Ki kaphat Pulitzert? S szabad-e tilosban parkolni?

Fiala azért bedobott még egy témát, Rapcsányi László Pulitzer-díját, ami számára érthetetlen. A hallgatók közül sokan nem vágták le elsőre, hogy miért is nem részesülhet a Biblia világáról könyvet író, a Magyar Rádióban egyházi műsorokat vezető Rapcsányi a kitüntetésben, és Fiala sem volt hajlandó még egyszer elmesélni a sztorit. Ám mi utánanéztünk, hogy micsoda is az állítólagos folt a tíz éve nyugdíjba vonult újságíró életútjában. 1994-ben ugyanis a Magyar Rádió élére kinevezett Csúcs László hatalmas tisztogatásba fogott, politikai elfogultság miatt számos munkatársat eltanácsolt a rádiótól. Többek között a 168 Óra szerkesztőségét. A felmondások miatti zilált helyzetben Rapcsányit bízták meg a műsor elkészítésével. Az anyag végül nem került adásba, de a bélyeg ott maradt az újságírón – Fiala szerint.

Később kicsit elkalandoztak a telefonok. Szóba jött az is, hogy Kondorosi Ferenc, a Keljfel Jancsi standard vendége nemrég tilosban parkolt a belvárosban. Majd miután ezt lencsevégre kapták, a kocsiba ülve 100 méter után megint tilosban állt le. Fiala szerint ennek felemlegetése lejáratással egyenértékű, míg egy hölgy hallgató azt bizonygatta, hogy senki sem állhat a törvények felett. Végül abban maradtak, hogy az Új Rend kormánybiztosa a jövő héten amúgy is jön a rádióba, akkor majd válaszol a parkírozását firtató hallgató kérdésekre. Legalábbis jó eséllyel.

Vége felé..

A műsor ebben a szakaszában már előszűrésen ment keresztül a sok oda nem illő betelefonálás miatt. Így Fiala szelektálni tudott a felvetett témák között. A tompított interaktivitás ellenére akadtak izgalmas hozzászólások, valaki például azon elmélkedett, hogy a nagyobbik kormányzópárt mikor keres már magának megfelelő kommunikációs szakembereket. Hiszen a népszavazás is azt mutatta, hogy nem sikerült megértetni a reformok lényegét a társadalommal. Sőt, tegnap egy újságírói kérdésre Daróczi Dávid szóvivő olyan arcpirító hangvétellel válaszolt, hogy az már a kemény megmondóember hírében álló Fialának is sokk volt.

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották volna a reggeli műsort, azok ma éjjel fél 12-től 1 óráig meghallgathatják a műsor szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.
Forrás: Pont FM
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását