2024. március 29. - Auguszta

Népszavazás 2008 - médiatükör

A népszavazás lázban tartja az egész országot, és természetesen minden elemzőt, politikust, no meg a teljes médiát. Mi most megspóroljuk önnek a televíziós csatornák nézése okozta fáradságot és beszámolunk a lényeges látnivalókról. Csak most, csak itt, Hí
2008. március 9. vasárnap 19:26 - Bencsik Gyula-Constantinovits Milán
Az MTV, a Duna, az ATV kiszállt, filmek, természetfilmek sorjáznak, a Dunán valami rágcsálót mutatnak. Az RTL Klubon a Heti Hetes tagjai ünneplik magukat az egyforintos akció okán, minden visszatér a normális kerékvágásba a honi médiában. A Klubrádió latin zenei műsort sugároz, 40 perc múlva pedig kezd a Hustler. Látszólag győzött az istenadta. A Hírextra is aludni tér, hogy holnap újult erővel csapolhassuk le a várható politikusi nyilatkozatáradatból a Lényeget, a Tényeket. Jó éjt!

Kéri László összegez az ATV-ben. Nem örül a referendum eredményének, de cinikusan odailleszti a beszélgetés végére, hogy jó fejleménynek tartja, hogy a magyar nép győzött, igaz, nem látja az ellenséget.

Minden valamire való médiumon Gyurcsány beszél. Három millió embernek nem sikerült megmagyarázni a reformok fontosságát. De a miniszterelnök kesernyés örömmel állapítja meg, hogy négy millió honfitársunk pedig nem akarta a reformok elétörlését. (Pontosítva: nem ment el.) Nyilván akadnak, akik a kormánnyal szemben elégedetlenek, és ezt fejezték ki ma. Ám sokan az adott járulélokokra mondtak nemet. Közös megállapodások jellemzik majd az ezt követő korményzati politikát, fejtette ki a kormányfő.

Újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy lesznek-e politikai következményei (személycserék) az elsöprő igen-győzelemnek, kitérő választ adott Gyurcsány. A demokráciában minden az adófizetők pénzéből van, ezt tudomásul kell venni. A kormány pedig folytatja politikáját, (Ez jelentheti azt, hogy nem lesz személycsere.)

Kertai Aurél háziorvos beszél az ATV-ben azt latolgatja, hogyan hat a háziorvosi zsebekre a havi majd' 180 ezer forintos pluszjövedelem kiesése, amelyet tavaly óta a vizitdíj teremtett elő számukra. A doktor úr arra számít, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok, pótolják alapellátási kötelezettségükből fakadóan az elvesztett összeget az orvosaiknak. Várjuk a Fidesz reagálását.

Süveges Gergely ismét százalékokkal bűvészkedik az MTV-n, meglehetősen érdektelen. Korábban Kövér nyilatkozott a Krizsónek, megemlítve, hogy a Fidesznél a szakpolitika elválaszthatatlan a kormány szapulásától; érdekes álláspont. Ezt követően Sólyom László jövő szombaton méltóságtelejes szabadság-ünneplést kíván, majd azt követően kellemes húsvéti ünnepeket. Vártam volna, hogy megemlékezzen Szent Istvánról netán '56-ról vagy egyenesen karácsonyról, de a húsvétnál megállt. OV valóbban mérsékeltebb volt most, mint szokott, összefogna az most boldog-boldogtalannal, csak ő lehessen a kormányfő. Más is ezt tenné.

Az MTV is adja a kormányfő nyilatkozatát. Eszerint a nemmel szavazók is nyertek, hiszen nekik és unokáiknak sem kell a járulékokat fizetniük. Na de ki veszített akkor? Hát a kormány. A többség akarata világos: úgy kell újítani, hogy ne káosz legyen, és többen járhassan a felsőoktatásba. Alkotnunk kell. Itt most nem a köszönet ideje, hanem a gratuláció ideje van. Szép volt Magyarország! - fejezte be Orbán.

Az Inforádió a Vértanúk teréről tudósít, majd Orbán Viktor beszédéről ad hírt. A volt miniszterelnököt a riporter emelkedett hangulatban konferálja a hallgatóknak: az ünnepi stílust az ex-kormányfő csak fokozza. Köszönetnyilvánítás a szakszervezeteknek, és példátlan összefogás a kulcsszavak. Orbán nem fogadja el, hogy a vérünkben van a széthúzás, ezt már az edzőjétől sem vette be. Nem lehet lenyomni mindent a magyarok torkán. Soha még Magyarországon egy irányba ilyen erős akarat nem mutatkozott. A tandíj ügyében például az idősebbek a fiatalok mellé álltak. Új irányt akar Magyarország.

A Lánchíd Rádió példátlan rendőri készültségről beszél:a Parlament előtt, és az MTV székházánál is rendőrsorfalak állnak. A rádió három vízágyúról is tud. A háborús készültséget némiképp oldja a Miskolczy Norbert HÖOK-vezér bejelentkezése, aki feszült izgalommal várja a végeredményt és bízik a tandíj eltörlésében. Hiába no, ezért harcolnak már pár éve. Amit nem sikerült 2006-ban kiverekedni, most vértelenül, egy népszavazás álltal összejön. Kérdés, hogyan tovább? A Lánchíd Rádiónál reklámmal folytatódik, majd megtudjuk, hogy mossák az Alagútat hajnali 4-ig.



A Klubrádióban Orosz József vendége (a nevét nem tudom, mikor bekapcsoltam, már ő beszélt) úgy véli: a Fidesz számára most a legokosabb politikai taktika az volna, ha nem ütnék tovább a vasat, mert az kontraproduktív lenne számukra, inkább konszolidáltabb politikát célszerű folytatniuk. Ahogy Orbánt ismerjük, erre kevés az esély.

Vettetünk egy rövid oldalpillantást a Duna TV-re is. Itt is grafikonok, táblázatok, 74 százalékos a feldolgozottság. Röviden kapcsolnak a Kossuth térre, a fiatalember a rendőri készenlét elképesztő méreteiről értekezik, viszont szerencsétlen módon az operatőr egyetlen egyenruhást sem mutat. Éppen egy rektor meg a HÖOK-elnök  cserélnek eszmét a stúdióban, utóbbi feltétlen sikernek tartja a tandíj eltörlését. Hurrá, több pénzt lehet majd elkocsmázni! Miközben a rektor úr közli, hogy tandíj nélkül sokkal szarabbul működnek majd az egyetemek. Bravó!

Horváth Ágnes kissé megviseltnek tűnik, amikor a HírTv kamerája előtt kell nyilatkoznia a várható következményekről. 22 milliárd pluszbevételtől esik el az egészségügy, ahogy a miniszterasszony többször hangsúlyozza. Ám figyelmeztet arra is, hogy a járulékok eltörlése nem akasztja meg a reformfolyamatokat. A riporter közbevetésére pedig, hogy miért nem csak 2009-től vonják vissza a díjakat, kifejti: nem akarja, hogy a háziorvosok tovább konfrontálódjanak a vizitdíj miatt. Látszik a tárcavezetőn a feszültség, ami szólhat egyrészt a HírTv-nek, másrészt a törekvéseivel szembenő közakaratnak is.

Az Echo Tv stúdiójában mérsékelt filozófálgatás folyik a kormány jövőbeni mozgásteréről, a közvélekedés az, hogy a díjk eltörlése kényszerpálya, de Gyurcsány mozgástere is beszűkül. A hangulat oldott, sőt, már-már vidámnak tűnik. Ezt csak a folyamatos feldolgozottsági információk teszik újra hivatalossá.

ATV
újra. Szijjártó Péter nyilatkozik a Fidesz-központban (Polgárok Háza), ha jól értettem, egy Mellék Éva nevű riporter mikrofonjába. A szóvivő rámutat, hogy alkotmányos kötelezettségei is vannak a kormánynak, vagyis Gyurcsánynak nincs mérlegelési lehetősége, hogy pótolja-e a most kieső bevételeket az egészségügyben és a felsőoktatásban. Navracsics hamarosan megmondja azt is - ígéri Szijjártó -, miből pótolja a kormány a kieső pénzt. A stúdióban Gusztos magyarázza az SZDSZ-es bizonyítványt, kárhoztatja a Fideszt, mire Kéri keresetlen egyszerűséggel kimondja: ez bizony a kormány hatalmas buktája. Egyetértünk. Kálmán Olga remek, mindkét oldalt basztatja. Hajrá Olga!

A HírTv nagy lelkesedéssel vetette be magát a választási értékelőversenybe. A két meghívott azt elemezte elsősorban, hogy milyen rövid távú belpolitikai kihatásai vannak a referendumnak. Az elhangozottak alapján az MSZP nem kíván változtatni a politizálásán, de igyekszik minél gyorsabban maga mögött tudni a napidíj-vizitdíj fémjelezte korszakot, erre utal a már bekészített törvényjavaslat, ami egy csapásra törölné el ezeket a járulékokat.


Később a HírTV élő közvetítést adott a Kossuth téri eseményekről, Krakkó Ákos a felhúzott kordon elől tudósította a studiót. Érezhető a botrányvárás, amit csak fokozott Gonda László, a Kossuth téri radikálisok vezetőjének bejelentése: elégedetlenségi tiltakozásukra több ezer embert várnak ma este.

Az MTV hozza szokásost. Baló moderál, Süveges Gergely statisztikázik, a meghívott vendégek: Török Gábor politikai elemző, Závecz Tibor kutatási igazgató (Szonda Ipsos), Hann Endre ügyvezető igazgató (Median) leginkább abban értenek egyet, hogy meglepően sokan mentek el voksolni. Igaz, a feldolgozottság még 10 százalék alatti.

A HírTV körüljárta még a radikalizálódás kérdését is, azaz mit tud kezdeni a Fidesz a felgyülemlett energiákkal, hiszen a kormányváltó lendületnek alkotmányos gátjai vannak. S az utolsó (jogilag utolsó) lehetőség a referendum. Ez kifújt, jelenleg a kampányoláson és az okos ellenzéki politizáláson kívül nincs más eszközük. Az MSZP-nek pedig komoly kihívást jelent a várhatóan több mint 3 millió(!) egy irányba mutató, a koalíciós politizálás sarkköveit elutasító vélemény.

MTV: Hanghibák a Parlamentből, Gyurcsány percekig tátog. Majd kijelenti, hogy ha eredményes lesz a referendum, már holnap benyújtják a díjak eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot. A túloldalról Tarlós ezt kevesli, és egy órán belülre prognosztozizálja Orbán pártelnök fontos bejelentését. Krizsó Szilvia elhiszi neki.

Az TV2-n akárha családi vetélkedőt látnánk. A Bárdos András, Máté Krisztina házaspár a királyi tévésnél bonyolultabb táblázatokkal rukkol elő, viszont van emberük a Parlament előtt is, ahol egyelőre béke van. A Tények ezúttal sem hagyja ki a vetélkedőt (miért is?). Kérdés: Melyik országgal határos Sátoraljaújhely. Egy Piroska nevű betelefonáló tudja a választ, amit nem hallottam.

Kéri László politológus ezúttal nem a Heti Hetesben, hanem a magyar ATV-n szórakoztatja a nagyérdeműt. Meglepődött a szavazási arányokon, mint jövendöli: "lesz itt min gondolkozni".

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. március 10. 00:40
Orbán egy "halálbiztos" népszavazást hírdetett meg, hiszen nyilvánvaló volt, hogy az emberek többsége - ha választani lehet közvetlen fizetés és nem fizetés között - azt választja, hogy nem fizet. Az már sokakat nem érdekel, hogy adó és járulék formájában mindenképpen fizetni kell. Természetesen felmerül a kérdés, hogy az összességében kb. 60 milliárdos kiesés milyen hatással lesz az esetleges adócsökkentési elképzelésekre. Ugyanis olyan csoda nincs, hogy legyen minden ingyen, költsünk többet mindenre, egyúttal csökkentsük az adóbevételeket is.
Nem értek egyet Orbán kijelentésével, miszerint Magyarország nyert.
Szerintem Magyarország veszített. Hozzá nem értő emberek döntöttek - az Alkotmánybíróság hibájából -szakmai kérdésről, íly módon korlátozva a mindenkori kormány hatáskörét. (Ha csak olyan döntést lehet hozni, ami az embereknek kedves, akkor Magyarország lehúzhatja a rolót.)
thurvj97
2008. március 9. 20:12
Lesz min elgondolkodni.Az is tény, hogy legalább három halott és 5milliárd forint terheli fidesz számlát.A baloldaliak vegyenek tükröt és nyugodtan köpjék le magukat. Tisztelet a kivételnek.Érdekes a média csak az MSZP totális vereségéről beszél. A szadesz meg lapít. Jellemzően!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását