2024. március 29. - Auguszta

Árverésre felkínált rajzokat kérnek vissza

Árverésre felkínált, lopott orosz dokumentumok visszaszolgáltatását kérte Svédországtól Oroszország - jelentette be csütörtökön az Eho Moszkvi rádió műsorában Anatolij Vilkov, az illetékes főhatóság helyettes vezetője.
2008. március 7. péntek 06:36 - Hírextra

Mint mondta, választ egyelőre nem kaptak, de remélik, hogy visszavonják az árverésről és visszaszolgáltatják az orosz állam tulajdonát képező kulturális értékeket.

Elmondása szerint nemrégiben egy történész jelezte a szentpétervári hatóságoknak, hogy Stockholmban árverésre kerül a forradalom előtti orosz hajókról készült számos akvarell.

A kulturális értékek megőrzésével foglalkozó főhatóság utánanézett az információnak, és kiderült, hogy a képeket a Dzerzsinszkijről elnevezett szentpétervári haditengerészeti-mérnöki főiskola archívumából lopták el 1992-ben mintegy 40 tárggyal - köztük zászlókkal, jelvényekkel, a Szovjetunió hőseinek és a második világháború veteránjainak személyes tárgyaival együtt.

Akkoriban nyomozás indult az ügyben, de nem vezetett eredményre, ezért egy idő múlva megszüntették.

Vilkov úgy vélte, hogy az ügyet az ellopott rajzok előkerülése nyomán újra előveszik majd, azt követően pedig megindulhat az értékek kiadását célzó, szokásos nemzetközi hivatalos eljárás.

Távolról sem ez az első eset, hogy külföldi árveréseken orosz archívumokból és múzeumokból a zűrzavaros kilencvenes években ellopott iratok, műtárgyak, kitüntetések és egyebek tűnnek fel. A legutóbbi nagy feltűnést keltő esetben a második világháború orosz katonai vezetőinek mintegy 50 dokumentumát szándékoztak elárverezni a Christie,s aukciós háznál, de az iratok a múlt hónapban visszakerültek Oroszországba. Csak különböző orosz kitüntetések három ízben bukkantak fel az utóbbi években külföldi árveréseken: a legnagyobb figyelmet keltő ügyben a Sotheby,s árverési háznál egyszerre 11 magas orosz kitüntetés szerepelt egy aukciós katalógusban, köztük Kutuzov, Szuvorov és Lenin érdemrendjei. Orosz kérésre ezeket sietve visszavonták az árverésről.

Az orosz hatóságok folyamatosan figyelik a nemzetközi régiségpiacot és az árveréseket, és szükség esetén azonnal lépnek, többnyire sikerrel - mondta el Vilkov.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását