2024. április 26. - Ervin

Grafikagyűjtők az árverésen

Élénk érdeklődés kísérte az egyetlen grafikára szakosodott árverőház, az Arte Galéria péntek esti árverését. A kétszáz válogatottan izgalmas és változatos tétel vonzotta a műfaj gyűjtőit. A ház elkötelezett törzsközönségét, kispénzű, jó szemű vevőket, a g
2008. február 16. szombat 12:57 - Hírextra
gy aztán meglehetősen sokan licitáltak - a helyszínen, telefonon és vételi megbízással - egy-egy kvalitásos rajzért, sokszorosított grafikáért.

A legmagasabb árat, 340 ezer forintot egy elragadó Scheiber Hugó mű - a Mesehősök sorozatból a Hófehérke és a hét törpe - érte el. Igaz, ez a szén, tempera és akvarell technikájú lap indult az árverésen a legmagasabb árról, 110 ezer forintról. Majdnem ennyit, 320 ezer forintot adtak egy Fekete Nagy Béla viaszpasztellért. A nagyméretű lap a sokoldalú művész késői korszakának dekoratív darabja. Hétszeres áremelkedést (22 százalékos jutalékkal ennél többet) ért el El Kazovszkij tus, olaj, filc technikával készült egyedi grafikája, 40 ezer forintos kikiáltási árról 260 ezerig licitálták. Korniss Dezső hagyatékából való az a zsírkréta és pasztell rajz, amelyet 55 ezer forintról indítva 220 ezer forintnál ütöttek le. Egy 1982-es szignált Korniss szitanyomatért 75 ezer forintot fizetett a sikeres gyűjtő.

Szőnyi Zsuzsa, a művész lánya, gazdag dokumentumot mellékelt Szőnyi István paraszt portréjához. Az érzékeny tusrajz 170 ezer forintért talált gazdára. Vaszary János női aktokat ábrázoló ceruzarajza - a Nemzeti Galéria bírálatával - 120 ezer forintot ért meg valakinek. Ugyanennyit adtak Gábor Jenő színes ceruzarajz aktjáért. Míg Martyn Ferenc színes, szignált szitanyomatát 110 ezer forintért vitte el valaki. Jól járt, akinek 90 ezer forintért sikerült megszereznie Jándi Dávid 1927-es velencei pasztelljét, miként az is, aki egy Tihanyi Lajos litográfiát vitt el 75 ezer forintos kikiáltási áron.

Két, a hatvanas évekből való Kassák Lajos kompozícióért 75, illetve 80 ezer forintnál koppant a kalapács. Szalay Lajos tusrajzát 60 ezerre, Marosán Gyula Kanadában készült temperáját 55 ezer forintra értékelte a közönség.

A szocreál gyűjtői az Oelmacher Annának ajánlott Lenint munka közben ábrázoló Pór Bertalan ceruzarajzot és Rónay Emytől egy Sztálin portré elé komponált gyermekét tartó anya rajzát vehették meg (30, illetve 17 ezer forintért).

Sokaknak sikerült alig 10-20 ezer forintért is kvalitásos műveket venniük, Csohány Kálmántól, Gggacs Gábortól, Gyulai Líviusztól, vagy éppen Barcsay Jenőtől, Bálint Endrétől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását