2024. április 29. - Péter

A Fillmore East 40 éve

Monterey, Woodstock, Wight szigete mellett a rock, a pop és a blues szentélye lett a 40 esztendeje nyílt legendás New York-i Fillmore East is. A Fillmore East 1968. március 8-án "üzemelt be" a Village Theatre korábbi épületében.
2008. március 6. csütörtök 14:53 - Hírextra
Megálmodója Bill Graham koncert- és fesztiválszervező volt. Neki köszönhették a rockrajongók a néhány évvel korábban született San Franciscó-i Fillmore Westet, vagy a szintén a nyugati metropolis másik legendás koncerthelyszínét, a Winterlandet. Kivette részét 1967-ben a legendás monterey-i pop-, rock- és bluesfesztivál szervezéséből is.

Az első rockéjszaka 1968. március 8-án Janis Jopliné és a Big Brother and Holding Companyé volt. Az elsők között koncertezett itt Albert King, a Doors és a Who együttes, vagy a ma is aktív Buddy Guy. Nekik is köszönhető, hogy a Fillmore Eastet csakhamar a rock and roll templomaként emlegették.

A keleti Fillmore-ban péntekenként mintegy 3600 főnyi közönség nyerhetett bebocsátást. Pénteken és szombaton tartották a bulikat. Szinte minden műfajnak jutott hely: popzenének, rocknak, bluesnak és jazznek. Az a sokféleség jellemezte a kínálatot, mint a monterey-i vagy a woodstocki fesztiválokon.

Az említetteken kívül az első évben bejelentkezett a Butterfield Blues Band, Fank Zappa és a Mothers of Invention, a Vanilla Fudge, a Jefferson Airplane, a Creedence Clearwater Revival, a Country Joe and The Fish, a Blood Sweat and Tears.

Főként amerikai zenészek adták egymásnak a stafétabotot, de nem maradtak a Fillmore falain kívül a legjobb brit bandák sem. Az első évben meghívták a Trafficet, a Ten Years Aftert, Jeff Becket, Eric Burdont, a Procol Harumot, a Moody Bluest és másokat.

A második évében bejelentkezett koncertre a Led Zeppelin, Carlos, Santana, a Canned Heat, Joe Cocker, Johnny Winter, John Mayall, a Jethro Tull, Miles Davis, Fleetwood Mac, az Allman Brothers Band vagy a rock and roll öregjei közül Chuck Berry, akit később Fats Domino követett.

A nagyágyúk visszatérő vendégek voltak, de nem sajátították ki a Fillmore Eastet, jöttek az újak, ha nem is mindig fiatalok. Ray Charles, Dizzy Gillespie, Eric Clapton a Derek and The Dominosszal, Van Morrison, a Pink Floyd, Ike and Tina Turner, a Guess Who, a Mott The Hopple, a Humble Pie, Alice Cooper, a T. Rex, Mungo Jerry koncertjei új színt, hoztak, bár nem mindig jelentettek maradandó értéket.

A koncertek kínálták magukat lemezfelvételre: a Fillmore Eastben sokak szerint a Bill Graham házizenekaraként emlegetett Allman Brothers Band készítette a legjobb koncertlemezt. Nem szabad azonban elfeledkezni Jimi Henrix Band of Gypsys, John Mayall Turning Point című albumáról, vagy Miles Davis, a Grateful Dead vagy Frank Zappa itt készült felvételeiről.
A Fillmore East 1971. júniusáig működött, a rolót az Allman Brothers Band, Albert King, Edgar Winter és mások segítettek lehúzni. Bill Graham a zene, a szórakoztató ipar változására hivatkozva szüntette be itteni tevékenységét. Később megpróbálták ezt az épületet multimédiás központtá alakítani, ám a terv pénzhiány miatt nem valósult meg. Graham 1991-ben repülő-szerencsétlenség áldozata lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását