2024. május 14. - Bonifác

A Magyar Festészet Napja

Hatvan helyszínen háromszáz művész kétezer alkotását mutatják be a Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett programsorozaton október 12-és 24-e között. A programsorozat idei újdonsága, hogy Budapest és tizenhárom vidéki város mellett, szlovéniai, széke
2007. október 12. péntek 13:45 - Hírextra

Bráda Tibor, Magyar Festészet Napja program ötletgazdája a rendezvény nyitónapján, pénteken Erdélyben volt. A főszervező kérdésünkre elmondta: Csíkszereda felé tart, hogy részt vegyen az ottani festészet napi kiállítás megnyitón. Bráda Tibor szombaton a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba látogat el, ahol szintén tárlat nyílik a Magyar Festészet Napja alkalmából.

További újdonsága a programsorozatnak, hogy a központi rendezvényét ezúttal nem a fővárosban, hanem a szegedi Reök Palotában tartják hétfőn. Budapest kiemelt helyszínei a Szt. István Bazilika, az Olof Palme Ház, a Budai Fonó és Zeneház, a Nemzeti Galéria, a Képzőművészeti Egyetem, a Hamilton Galéria és a Gozsdu Udvar.

A csaknem két hét során több tucat tárlat nyílik Szolnokon, Siklóson, Sopronban, Keszthelyen, Szentendrén, Sárospatakon, Jászberényben, Mezőtúron, Dobogókőn, Hódmezővásárhelyen, Simontornyán és Pécsett is. A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat programjait ebben az évben koncertek, irodalmi műsorok és mozgásszínházi előadások is kísérik, tájékoztatott Bráda Tibor.

A Magyar Festészet Napját, vagyis október 18-át, civil kezdeményezésként, 2002-ben hívták életre. Az ünnep azért esik október 18-ára, mivel ez a nap évszázadok óta a festők védőszentjének, Szent Lukácsnak, a névnapja.

A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat csak az első évben volt egynapos. Tavaly már 9 napig tartott, és negyven helyszín csatlakozott a kezdeményezéshez. Kérdésünkre, hogy jövőre egy hónapossá válik-e a rendezvény, Bráda Tibor azt mondta, ennek a két hétnek a megszervezése is erőn felüli munkát kíván, ezért nem kívánják bővíteni a programot.

2002 óta hagyomány, hogy a Magyar Festészet Napjának életműdíját október 18-án adják át. Az ünnepélyes köszöntést a budapesti Hamilton Aulich Art Galériában tartják este hétkor.

A rendezvénysorozat teljes programja a www.festeszetnapja.hu oldalon található.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását