2024. április 29. - Péter

Madármegfigyelő Napok

A BirdLife International, Magyarországon pedig partnerszervezete, a Magyar Madártani Egyesület (MME)a madármegfigyelő akciót minden év október első hétvégéjén rendezi meg, amikor a kontinensen már javában zajlik az őszi madárvonulás. A rendezvény egyben v
2008. szeptember 30. kedd 12:28 - Hírextra
A szervezett rendezvények közül érdekesség a Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által szervezett kerékpártúra, amelynek résztvevői a Kenderesszigeti halastavakhoz mennek és ott végeznek teleszkópos megfigyelést. Számos helyszínen lesz madárgyűrűzés, például Budapesten is a Naplás-tónál szombaton délelőtt kilenc órától. A szakemberek énekes madarakat fognak gyűrűzni, poszátákat, rigóféléket, fülemülét és vörös begyet - mondta az MTI-nek Berényi Zsombor, az MME munkatársa.

Lenyűgöző látványban lehet részük azoknak, akik a Kardoskúti Fehértóra látogatnak, hiszen ilyenkor hatalmas madársokadalom népesíti be a szikes tavat. A szervezők szombaton és vasárnap késő délutáni programot szerveznek az állatbarátoknak, amikor is libák, récék, darvak ezrei keresnek éjszakai menedéket a vízen.

A szervezett programok listája elérhető a www.mme.hu című honlapon.Azokat, akik csak a kertjükben nézelődnek, az MME arra buzdítja, hogy jegyezzék fel a megfigyelés helyszínét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és számát, a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Az adatokat legkésőbb október ötödikén, vasárnap 17 óráig kell az egyesületnek elküldeni e-mailen az mme@mme.hu címen, bemondani telefonon az 1/275-6247-es számon, illetve elküldeni faxon az 1/275-6267-es számon. Az idei összesítést a szlovák BirdLife partner végzi.

Tavaly minden eddiginél több résztvevő számlálta a madarakat Magyarországon, összesen 5038-an. A madárlesők 469 825 madarat számláltak össze 207 helyszínen. A leggyakrabban előforduló madár a seregély volt, amelyből 218 ezret számoltak. Ugyancsak sok, 25 ezer dankasirályt és 23 ezer tőkés récét láttak. Előfordult néhány ritka madár is, úgy mint a rózsás gödény vagy az örvös lúd - mondta Berényi Zsombor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását