2024. május 17. - Paszkál

Utcafrontátvonulás

A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének jóvoltából fejemet gyakorta elfordító járókelőből elcseszett sorsokra rákérdező újságíróként találkoztam fiatal, szenvedélybeteg hajléktalanokkal, akik nyíltan, bár nem feltétlenül őszintén beszéltek élet
2008. március 4. kedd 10:19 - Bencsik Gyula

Az ő tapasztalatból szerzett bölcsessége még nincs meg az életét 14 éve az utcán tengető, egykori nevelőotthonos és idén még „csak” 30 éves, alkoholista fiatalembernek. A lótenyésztő képesítésű fiú arról ábrándozik, hogy előbb elvonóra küldi szintén alkoholfüggő, húszegynéhány éves barátnőjét, közben ő is leáll, majd együtt leköltöznek egy tanyára, ahol lovakkal fognak foglalkozni. A kettejük történetét jól ismerő Attila megerősíti, hogy a terv kivitelezhető lenne, csupán egy nem elhanyagolható hiba csúszik a számításba: a remélt partner, Zsófi kizárólag verbális hajlandóságot mutat a változtatásra, a 40 kilós lány olyan állapotba került, hogy feltehetően már a nyarat sem éri meg.



Mint az egybegyűlt nincstelenek állítják, az alacsony iskolai végzettség, a képzettség hiánya korántsem predesztináló tényező az utcára kerülésben. Szinte kivétel nélkül találkoztak már egy vagy két diplomával, vezető beosztásból érkező sorstársakkal, mint ahogy az állami gondozottak sem mind kerülnek kilátástalan helyzetbe. „Mindenkinek kint a matraca az utcán” – mondja egy érintett. A család szerepének fontosságáról mindenesetre egybehangzó a megszólított fiatalok véleménye, olyképpen, hogy szinte mindannyian másmilyenre vágynak, mint amilyenben maguk felnőttek. Részegen randalírozó apák és anyák képe ugrik elő az elbeszélésekből, ami annak ellenére riasztóan hat, hogy az utcai munkás szavai alapján jó, ha a fele igaz a hajléktalanok történeteinek. A velünk kedélyesen kvaterkázó fiatalok arcán, kezein, karjain számos sebesülés nyomai éktelenkednek, igaz, ezeket már a mindennapos létharc véste a bőrükbe.

„Küzdve küzdj és bízva bízzál”

A már említett Butykos jó eszű fiú, múlt héten olvasta el Madách Tragédiáját (ki tudja, honnan szerezte), egyébként is gyakran szórakoztatja társait és időnként a lehúzni vágyott járókelőket fejből citált Villon-, Kölcsey- és Vörösmarty-idézetekkel, utcai karrierje előtt két darabban is játszott az RS9-ben. Egy alkalommal egy Pest környéki gimnázium igazgatójától lejmolt, miközben szavalta kedvenc verseit. A diri soron kívül felvette az általa vezetett iskolába, tandíjat sem kellett fizetnie a srácnak, és átmeneti szállásról is gondoskodott a fiú számára. Annak ellenére, hogy 3 hónap múlva Butykost visszahúzta a tér és a régi nevelőotthonos cimborák, az alma mater vezetője hetente meglátogatja egykori pártfogoltját egy kis beszélgetés kedvéért.

Megvan a napi betevő, éjszakára a takaró, az ifjú nincstelenek lassan elszállingóznak mellőlünk, egyik-másikuk még pózol néhányat a fotós kolléga gépe előtt, aztán visszatérnek „állomáshelyükre”. Mi is búcsúzunk az utcai munkásoktól, és mintegy útravalóként, a heroinos- és börtönmúlttal megvert Szülek István még személyes konzekvenciával egészíti ki korábban elindított élettörténetét. „ Bánom, hogy anyagosként a múltban sokakat megbántottam, de azt nem, hogy végigjártam a stációimat. Bölcsebb, alázatosabb lettem 40 éves koromra az előéletem következtében, és a sok rossz tapasztalatnak köszönhetően a legkisebb pozitívumot is jobban megbecsülöm az életben. Néha mosolygok magamban, ha egyeseket arról hallok panaszkodni, hogy mennyit kell befizetniük a csekkjeiken. Én örülök a csekkjeimnek, mert az azt jelenti, hogy van lakásom.”

Utcafront
Tevékenységünk igen sokrétű. A hajléktalan drogfüggő emberek körében végzett utcai szociális munkától és a mobil tűcsere programtól kezdve az Utcafront Menedék, a Szenvedélybetegek Lakóotthona és a Krízisautó üzemeltetésén át, a szociális munkás hallgatók képzéséig és a személyre szóló segítségnyújtásokig sok mindennel foglalkozunk.

A hajléktalan drogfüggő emberek körében végzett utcai megkereső tevékenységünk folyamatos. Munkatársaink nagyobb tereken, parkokban, erdőkben, romos házakban, barlangokban, földalatti pincékben dolgoznak. Ennek során feltérképezzük a budapesti hajléktalan drogszcénát, és rendszeresen jelen vagyunk a meghatározó helyszíneken.

Élelmiszert, ruhát és gyógyszer adományt osztunk a rászorulóknak, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy amennyire lehet, csökkentsük a drogfogyasztásból adódó egyéni és társadalmi károsodásokat. Ennek során igyekszünk segítő kapcsolatokat kialakítani, hogy aztán később segíthessük a drogtól szabadulni vágyók, különböző társintézményekbe való eljutását. Azonban legalább ilyen fontos, hogy adatokat gyűjtsünk és kéznél legyünk egy-egy felmerülő krízishelyzetben.

Az elmúlt években több száz hajléktalan drogfüggő fiatallal ápoltunk segítő kapcsolatot. Számtalan egyéni, szociális és hivatalos ügy intézésében nyújtottunk segítséget, rengeteg ruhát és élelmiszert osztottunk szét, és az esetektől függően drogambulanciára, kórházba, vagy pedig rehabilitációs otthonba tudtunk többeket irányítani. Klienseink átlagéletkora 24-25 év körül mozog.

Programjaink:

Mobil tűcsere program öt nagy lakótelepen
Krízisautó
Utcafront Menedék
Szenvedélybetegek Lakóotthona
Szorgos Kezek Háza
Drogprevenciós beszélgetések
Egyéni segítségnyújtás az Utcafront központjában
Szociális munkás hallgatók képzése

Forrás: www.hbaid.org/node/217

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását