2024. április 19. - Emma

Küzdelem a drog ellen

A prevenció fontosságát hangsúlyozták a drogok elleni küzdelemben az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának hétfői budapesti ülésén, ahol megtárgyalták a kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről készült jelentést.
2008. február 18. hétfő 17:56 - Hírextra

A jelentést általános vitára alkalmasnak találta a testület.

Az eseti bizottság jelentése megállapítja: az adatok azt jelzik, hogy Magyarország helyzete az unió többi országával összehasonlítva egyre inkább hasonlít a többi tagállamokéhoz. Ez azt jelenti, hogy az illegális szereket valaha használók körében a kipróbálásra már 16. életévüket megelőzően kerül sor az esetek egyharmadában A kannabisz és az egyéb illegális szerek használata nem különül el olyan markánsan, mint ez más európai európai uniós országokban megfigyelhető.

Általános tapasztalat, hogy bár az intézményi szolgáltatások palettája jelentősen bővült az elmúlt évtizedben, az intézményi formák, a szociális munka, a rehabilitáció és a kezelés közötti kapcsolat gyengén fejlett, állapítja meg a jelentés hozzátéve, hogy további fejlődés hátráltatója - többek között -, hogy igen kevés s képzett szakember.

A prevencióval kapcsolatban az eseti bizottság jelentése rámutat, hogy meghatározó jelentőségű fejlesztések indultak meg az elmúlt időszakban, de a fejlődés még mindig nem átható erejű. Az eseti bizottság hangsúlyozza, hogy a prevenció területére a közpénzekből az eddigieknél nagyobb összegeket kell átcsoportosítan, mivel ennek aránya jelenleg tíz százalék körül mozog.

Az eseti bizottság javasolja egyebek között az együttműködés erősítését az államigazgatás az önkormányzati szintű, valamint a civil szervezetek között a kábítószerek elleni harc területén.
Felhívják a figyelmet arra, hogy a jövőben valamennyi számottevő prevenciós színtéren fejleszteni kell a szolgáltatásokat, egységes szakmai követelmények meghatározásával meg kell oldani a prevenciós programok akkreditációját.

Az eseti bizottság további munkája során foglalkozik egyebek között Magyarország 2010-től érvényes drogstratégiájának előkészítésével, az "elterelés" intézményének, az iskolai prevenciós programok hatékonyságával, a tűcsere-programokkal, a kábítószer-függő terhes nők és gyermekeik ellátásának helyzetével, az internet-alapú tájékoztatás helyzetével és lehetőségeivel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását