2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kállai az MSZP-vel egyeztet

A kisebbségi közösségek megtartása érdekében döntő fontosságú társadalmi érdek a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtése - jelentette ki Kállai Ernő hétfőn az MTI-nek, ezzel indokolva, hogy elsőként a nagyobbik kormánypárt keddi informális frak
2008. március 3. hétfő 16:50 - Hírextra

A II. Kisebbségi Kerekasztal február elején fogadta el azt a koncepciót, amely a jelöltállítás, a választási eljárás és a szavazás menetét is szabályozza, és ezt valamennyi országos önkormányzat támogatta - mondta az MTI-nek Kállai Ernő, hozzátéve, a kisebbségek szószólójaként a javaslatot már be is nyújtotta a kormánynak.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa a távirati irodának úgy fogalmazott: "tisztességtelen dolog", ami régóta zajlik a kisebbségek parlamenti képviseletének biztosítása körül, ugyanis nem lehet tovább ígérgetni a közösségeknek, ha alapvető kérdésekben nem tesznek lépéseket a politikusok.

Az ombudsman úgy véli: az öt parlamenti pártnak egyaránt fontos érdeke kell legyen, hogy a másfél évtizedes mulasztásos alkotmánysértést orvosolják, és biztosítsák a kisebbségek alkotmányos jogait. Ellenkező esetben, ha ezt nem teszik meg, vegyék ki a kisebbségi és az alaptörvényből az erre vonatkozó passzust - tette hozzá.

"Meg kell érteniük a pártoknak, hogy itt nem pénzről van szó, ez társadalmi érdek" - jelentette ki Kállai Ernő, kiemelve, a közösségek így nagyobb hangsúlyt tudnának fektetni kulturális autonómiájuk megtartására is.

Az országgyűlési biztos szerint a pártok most történelmi lehetőség előtt állnak, s látványos gesztust tehetnének. Megjegyezte, a kisebbségek egységes álláspontjának hiánya nem lehet tovább hivatkozási alap, ezért ő - mint "harcos szószóló" - elébe megy az eseményeknek, és maga egyeztet a parlamenti pártok frakciójával a kérdésről.

Emlékeztetett, hogy hivatalba lépése után ez ügyben valamennyi közjogi méltósággal és frakcióvezetővel találkozott. Kállai Ernő abban bízik, hogy még az őszi ülésszakon megszülethet a megoldás, és a kérdés a 2010-es választások idejére rendeződik.

Megemlítette, hogy Sólyom László államfő legutóbbi nyilatkozata is erre utalhatott, amikor is február végén a köztársasági elnök a szlovén államfővel való találkozó után azt hangsúlyozta, "várható, hogy hamarosan megoldódik a Magyarországon élő nemzetiségek parlamenti képviselete, úgy, ahogy ez már Szlovéniában megvalósult".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását