2024. április 25. - Márk

Jó kérdésekre jó válaszok

Jól feltett kérdésekre jó válaszokat adni közös kötelességünk - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Debrecenben, a helyi gazdasági és agrár-felsőoktatás megalapításának 140. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián.
2008. október 2. csütörtök 13:25 - Hírextra
Veres János kiemelte: 140 évvel ezelőtt azok a vezetők, akik megalapították a debreceni gazdasági és agrár-felsőoktatást, jól megfogalmazták a kor kihívásait és a kérdésekre megfelelő válaszokat is adtak.

"A mi felelősségünk, hogy e folyamatosságot továbbvigyük, s a globális kihívásokra jó válaszokat adjunk" - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Veres János szerint vannak olyan területek, amelyeken a válaszadásban nem lehet tévedni. Ilyen terület az agrárgazdaság, amelynek Magyarországon meghatározó a jelentősége, s versenyképességének biztosítása kell, hogy hozza az eredményeket - tette hozzá.

Nagy János, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának (DEAMTC) elnöke áttekintette a debreceni agrárképzés 140 éves történetét. Megemlítette, hogy Debrecen városa annak idején egyedülálló módon 400 kataszteri hold földet adományozott a debreceni Országos Felsőbb Gazdasági Tanintézet alapítására, s vállalta az iskola felépítését is. A város cserében feltételül szabta, hogy "három debreceni ifjú teljes ellátást élvezzen, minden debreceni ifjú teljes tandíjmentességben részesüljön, s a tanítás nyelve kizárólag magyar lehet".

Hozzáfűzte, hogy a későbbi agrártudományi akadémia, majd önálló egyetem 2000-ben lett az egységes Debreceni Egyetem (DE) része, önálló centruma.

Fésüs László akadémikus, a DE rektora elmondta, hogy az egyetem ma 15 karral, 32 ezer hallgatóval, 22 doktori iskolával rendelkezik, s a K+F bevételt tekintve a második intézmény az országban.

A Hagyományok és új kihívások a menedzsmentben, 140 éves a vezetés és szervezés oktatása a debreceni gazdasági felsőoktatásban című nemzetközi konferencia résztvevői az agrárcentrumban felavatták és megkoszorúzták Kerpely Kálmán akadémikusnak, a helyi agrár-felsőoktatás egykori professzorának emlékszobrát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását