2024. április 19. - Emma

Lesz gázáremelés!

Mégiscsak lesz gázáremelés. Drágul a földgáz áprilisban, csak nem elseje, hanem tizenötödike lesz az árváltozás napja. A lakossági tarifa április tizenötödikén 13,5 százalékkal növekszik.
2008. február 25. hétfő 08:04 - Hírextra
A dátum kiválasztását politikai egyeztetés előzte meg, a kormány valószínűleg azt akarta elkerülni, hogy az új tarifákat még a március kilencedikei népszavazás előtt ki kelljen hirdetni. A lakossági földgáz ára 13,5 százalékkal emelkedik majd.

A hét végén a magyar sajtó attól volt hangos, hogy a gazdasági tárca nem fogadta el a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatát, s ezért április elsején nem emelkedik a földgáz közüzemi ára. Korán örült azonban, aki e hír hallatán azt hitte, hogy az előttünk álló negyedévben változatlanok maradnak a tarifák. Egy, a lapunk birtokába került rendelettervezet szerint ugyanis az áremelést csak elnapolták, de nem sokkal. Elseje helyett április tizenötödikén emelkedik majd a lakossági tarifa, méghozzá 13,5 százalékkal. Hogy a nagyfogyasztók és a közüzemek tarifáival mi lesz, arra a tervezet nem tér ki. Számításaink szerint a 13,5 százalékos emelés után egy köbméter földgáz végfelhasználói ára – beleértve az általános forgalmi adót is – 106,45 forintról 120,82 forintra emelkedik.

A hatályos jogszabályok negyedévente teszik lehetővé a földgáz hatósági árainak felülvizsgálatát. Ha minden a megszokott rendben megy, április elsején kellett volna életbe lépniük az új tarifáknak, amelyeket harminc nappal korábban, vagyis még a Fidesz által kezdeményezett, március kilencedikei népszavazás előtt kellett volna meghirdetni, s ezt a kormányzat valószínűleg nem merte meglépni. E logika körvonalazódik legalábbis a rendelettervezetből, amely leírja, hogy a tarifaemelés már a február elsejei szakmapolitikai értekezleten ismertté vált, a számokat a Pénzügyminisztérium képviselői el is fogadták, ám „az a döntés született, hogy az áremelésről politikai egyeztetést kell tartani, amelyet Dióssy Gábor úr, a GKM államtitkára megtett”. Hogy az államtitkár kivel egyeztetett, az kérdés, az eredmény azonban így is beszédes. Az április 15-i dátum ugyanis azt jelenti, hogy az új tarifákat elegendő március 17-én, bő egy héttel a népszavazás és nem mellékesen két nappal a nemzeti ünnep után meghirdetni. A csúszást a dokumentum szerint a leginkább érintett cég, vagyis a nagykereskedelmet végző E.ON Földgáz Trade tudomásul vette.

Forrás: MTI-OTS Hírvonal
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását