2024. április 25. - Márk

Kóka gázos tárgyalása

Kóka János, az SZDSZ elnöke részt vett az Ilham Aliyev azeri köztársasági elnök tiszteletére rendezett fogadáson, és négyszemközti megbeszélést folytatott Natiq Aliyev ipari és energiaügyi miniszterrel. A tárgyalás legfontosabb témája a Nabucco gázvezeték
2008. február 19. kedd 16:12 - Hírextra
Kóka János szorgalmazta, hogy hazánk határozottan foglaljon állást továbbra is a Nabucco mellett, mert csak ennek megvalósulása csökkentheti nagymértékben Magyarország kiszolgáltatottságát az orosz gázpiaci érdekeknek, emellett nemzetközi összefogást sürgetett a Nabucco-ban érdekelt országok politikai vezetői között.

Az SZDSZ az európai uniótól is nagyobb határozottságot vár Nabucco ügyben, hiszen az unió egyik legfontosabb energiabiztonsági és geostratégiai kihívása az energiaellátás kérdése.
"Európa gázfelhasználása a következő 20 évben mintegy 20%-kal, 100 milliárd köbméterre fog nőni. Ha nincs Nabucco, Európa gázellátási problémákkal nézhet szembe, az árak pedig az egekbe szökhetnek.”

Kóka János tavaly szeptemberben Budapesten Nabucco konferenciát szervezett, novemberben pedig törökországi, azerbajdzsán és türkmén körúton vett részt, és találkozott Azerbajdzsán és Türkmenisztán elnökével is.

Natiq Aliyev, meghívta az SZDSZ elnökét a májusban Bakuban megrendezésre kerülő energetikai konferenciára, ahol Európa energetikai kihívásaival és a Kaszpi-térségben található nyersanyagforrások kiaknázhatóságával foglalkoznak majd.

A pártelnök elfogadta a meghívást, valamint a Nabucco ügy előremozdítása érdekében az idei év első felében Brüsszelben és Washingtonban tervez tárgyalásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását