2024. május 6. - Ivett, Frida

Album a két világháború közötti magyar fegyveresek egyenruháiról

Budapest, 2008. február 22., péntek (MTI) - Eddig nem publikált archív fényképek is szerepelnek a két világháború közötti magyar fegyveres erők egyenruháiról készült albumban, amelyet február 28-án mutatnak be a budapesti Hadtörténeti Múzeumban - tájékozt
2008. február 22. péntek 08:09 - Hírextra
Elmondta: a Magyar Királyi Honvédség egyenruhái 1926-1945 címet viselő könyv a maga műfajában úttörő, az első összefoglaló viselettörténeti munka a két világháború közötti magyar fegyveres erők ruházatáról.

Kifejtette: a könyvben látható fényképek bemutatják például a honvédség tiszti karát és legénységét társaságban, kimenőn, szolgálatban, gyakorlaton és a fronton, téli és nyári ruházatban, valamint teljes felszereléssel. A fotókon megelevenedik apáink, nagyapáink ifjúsága, a snájdig magyar katonatiszt és a keleti front poklában küzdő baka.

Tóth László ismertetése szerint a könyv első része viselettörténeti tanulmány, sokéves levéltári, múzeumi és könyvészeti kutatómunka eredménye, száznál több, eddig publikálatlan archív fényképpel kiegészítve.

A második részben négyszáznál is több színes felvétel szemlélteti a korszak egyenruháit, felszerelési tárgyait, a katonák fegyverzetét, pisztolytáskáját, hátizsákját, de azt is, miként viselték ezeket, milyen összképet nyújtott egy gyalogos, egy huszár vagy egy tüzér. A fotók eredeti, teljes katonai öltözeteket viselő élő modellekről készültek.

Tóth László több mint húsz éve kutatja és gyűjti a Magyar Királyi Honvédség egyenruházati anyagait, több olyan tárggyal is rendelkezik, amelyek közgyűjteményekben sem találhatóak meg. Példaként említette a tábornoki Csáky-díszsisakot, vezérkari társasági öltözetet, határvadász hegyi tüzér zubbonyt és rohamtüzér zsávoly kezeslábast.

A Magyar Királyi Honvédség egyenruháinak áttekintő történetének szerzője Baczoni Tamás, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa; a Tábori csendőrség egyenruháiról Lóránt Csaba, a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság tagja írt. A kitüntetések és jelvények szakértője Ladvánszki Péter volt, a kötet a Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását