2024. március 29. - Auguszta

Múzeum - Környezetvédelmi múzeum nyílik a 200. éves riói Botanikus Kertben

Rio de Janeiro, 2008. február 22., péntek (MTI/AFP) - Környezetvédelmi Múzeum nyílik a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő a Rio de Janeiró-i Botanikus Kertben. Az új intézmény az egyike lesz a világ első múzeumainak, amelyet a földgolyó globális ökol
2008. február 22. péntek 08:05 - Hírextra
"Olaszországban már működik környezetvédelmi múzeum, de hajózással foglalkozik, egy másik pedig Montrealban nyílt meg, de csak helyi környezeti témákat mutat be. A riói múzeumot teljes egészében a nemzetközi környezetnek szenteljük: a világűrnek, az emberi evolúciónak, a nemzetközi ökoszisztémáknak, közöttük a brazíliainak és az amazonasi őserdőnek, a városoknak és a klímaváltozásnak" - közölte List Vieira, a riói Botanikus Kert elnöke.

A múzeumot hivatalosan június 13-án nyitják meg, a botanikus kert megalapításának 200. évfordulóján. Decemberben a nagyközösség előtt is megnyílik egy állandó kiállítással, a amelynek célja a "látogatók ökológiai tudatának fejlesztése".
A botanikus kert, amely az egyik legrégebbi brazíliai intézmény, 137 hektáron terül el, több mint kétezer növényfaj és 9000 darab, Brazíliában és a világ más részein őshonos növény található itt a buja trópusi természetben. A kertnek évente 600 ezer látogatója van. Kelet-indiai fűszernövények termesztésére VI. János portugál király alapította, aki a közeledő napóleoni seregek elől menekült Brazíliába.

Az évforduló alkalmából valamennyi, többségükben a termeszek által megrongált épületet, csakúgy mint a húsevő növények, az orchideák, a broméliafélék és a kaktuszok üvegházát felújították.
Renoválták a különböző tematikus kereteket is, így a rózsakertet, a gyógynövények kertjét és japánkertet is, és két újabbat is létrehoztak: a bibliai a zsidó és keresztény hagyományokhoz kötődő növényeket mutatja be, a másikban pedig azok a virágok láthatók, amelyeknek a nektárjával a kolibrik táplálkoznak.

A kert növénygyűjteménye - 260 ezer szárított növénnyel, 6100 gyümölccsel és 6422 famintával - az interneten is megtekinthető.

A veszélyeztetett fajokat megemlítik, de nem jelzik, hol találhatók - jelentette ki Vieira. Elmondta még, hogy a kert a brazil őserdő fáinak magbankjával és DNS-mintájával is rendelkezik, és az évforduló alkalmából ezeket a fákat is bemutatják.

Az évfordulón vonóskoncertet is tartanak többek között Marina Silva környezetvédelmi és Gilberto Gil kulturális miniszter jelenlétében. A hangszerek vonója parázsfából (portugálul pau brasil, a brasa szó jelentése parázs) készült, amelyről Brazília a nevét kapta.
(MTI-Panoráma)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását