2024. május 3. - Tímea, Irma

Új kiállítás a Múzeumok Éjszakáján

Új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum; az „Amikor kinyílt Ázsia kapuja” című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével - közölte az intézmény
2008. június 11. szerda 10:00 - Hírextra
Szabó Krisztina tájékoztatása szerint a múzeum új, minden eddiginél látványosabb, interaktív kiállítása a világutazó, műgyűjtő, mecénás, fotográfus és múzeumalapító kalandos életét idézi meg.

A november 29-ig látogatható kiállításon Hopp Ferenc 650 úti emléke látható, megelevenedik a keleti bazárok hangulata, a 19. századi India, Délkelet-Ázsia, Kína és Japán, láthatók az utazást megörökítő régi fotográfiák és fényképezőgépek, peregnek majd a korban oly népszerű sztereo-felvételek, s hallhatók lesznek Hopp úti leveleinek legjellemzőbb részletei is.

Hopp Ferenc 89 éve, végrendeletében az államra hagyta keleti gyűjteményét. Ez a négyezer darab volt az alapja a mára már 23 ezer tárgyat számláló kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti gyűjteménynek.

Azokat, akik június 21-én, a Múzeumok éjszakáján ellátogatnak a múzeumba, az új kiállítás mellett óránként induló tárlatvezetésekkel, keleti teaházzal, játékokkal és koncertekkel is várják a szervezők.

Fellép például a Canlar együttes, amelynek hagyományos török és közel-keleti hangszereket használó zenészei leginkább a török dervisek zenéjéből merítenek. Az Operentzia együttes koncertje mesezenékből, a triphop, a dub és a lounge elemeiből építkezik, a zenekar motorját Bánházi Gábor (hangmérnök, dob) és Domokos Tibor (szintetizátor, vokál) alkotja. Edward Powell, a világ egyik legjobb fretless (bund nélküli) gitárosának koncertje is színesíti a programot: a zenész saját készítésű, három nyakú fretless gitárján, valamint szitáron és oudon is játszik.

A rendezvény ideje alatt keleti teaház várja a látogatókat, akik az épület homlokzatára elhelyezett óriáskivetítőn Hopp Ferenc Föld körüli utazásain készült fotókat tekinthetnek meg. A Keleti játszóházban pedig az érdeklődők kipróbálhatnak néhány igazi keleti játékot, például az indiai karambolt, a mongol bokacsont játékot, vagy a kínai sakkot, de harcművészeti bemutatókkal egybekötött oktatáson is részt vehetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását