2024. május 18. - Erik, Alexandra

Új elnöke lesz az Operaháznak

A belga Gérard Mortier-től nyáron az 56 éves nemzetközi hírű operarendező, Nicolas Joel veszi át a Párizsi Opera vezetését a következő hat évre. Az első, nevéhez fűződő évad, amelynek műsortervét hétfőn hozta nyilvánosságra az új igazgató, Gounod Mireille
2009. március 24. kedd 06:24 - HírExtra
A párizsi intézményhez két nagy operaház tartozik: a klasszikus Garnier-palota és az Opéra Bastille. Az opera 1800 alkalmazottat foglalkoztat, költségvetése pedig 180 millió euró (csaknem 55 milliárd forint), amelyből 100 millió az állami támogatás.

Mint azt Nicolas Joel elmondta, szeptember 14-én Charles Gounod Mireille című operájával nyílik az első "Joel-évad", és 2010 júliusában egy Rossini-művel ér véget: A tó asszonya zárja majd a szezont, amelynek műsorán 20 opera szerepel, köztük összesen kilenc bemutató. Szerepel a műsortervben Richard Wagner Tetralógiájának első két része is. A teljes Ringet, amelynek előadására több mint 50 éve nem került sor Párizsban, a következő szezonban láthatja a közönség.

A két operavezető karaktere között nagy a különbség - írta hétfőn a váltásról a párizsi Le Monde. Gérard Mortier, aki számos fontos operaház és fesztivál igazgatója volt pályája során, "lángoló típus", kedvelte a meglepetéseket, nem félt attól sem, hogy botrányt szítson. Nicolas Joel diszkrét, megfontolt, gyakorlatias ember, aki ismeri a sztárrendszer belső titkait. Azt beszélik róla, hogy notebookjával akár egy járdaszélen is képes műsortervet készíteni.

Az új párizsi operadirektor rendezőként 1972-ben a strasbourgi operában kezdte pályáját, majd a toulouse-i Capitole az ő irányításával két évtized alatt Franciaország második legrangosabb operaházává vált. Németországban és az Egyesült Államokban is rendezett, és valóságos Ring-specialistának számít, nem véletlenül: Nicolas Joel asszisztense volt Patrice Chéreau-nak a hetvenes évek végén, amikor az színre állította legendás bayreuthi Tetralógiáját. Joel még háromszor tűzte műsorra a világuralmat ígérő gyűrű wagneri történetének négy estét betöltő ciklusát különböző operaházakban. Így érthető, hogy Párizsban - ahol több mint fél évszázada nem adták elő a teljes Tetralógiát - újra belevág.

Az új igazgató elmondta: hosszú ideje, szinte kora gyermekkora óta készült jelenlegi feladatára. "Mindig az opera volt az életem és úgy gondolom, semmi sem hasonlít úgy egy operaházra, mint egy másik operaház. Párizsban két-három éves korom óta ismerem a Garnier-palotát, sokat jártam kulisszái mögött is. Egyszerűen arról van szó, hogy folytatom a mesterségemet" - fogalmazott Joel.

Arról, hogy miként látja feladatát, az igazgató így nyilatkozott: "saját ízlésem nem sokat számít. A közönséget szolgálom és nagyon gyakorlatias vagyok. Akkor állítom színre a megfelelő művet, amikor úgy látom, megvannak hozzá az énekesek, a karmester és a rendező." Az első, általa összeállított szezonban Natalie Dessay fogja énekelni Az Alvajárót (Bellini) és Musetta szerepét a Bohéméletben (Puccini), Juan Diego Flórez lép fel A tó asszonyában, Jonas Kaufmann a Wertherben (Massenet) és Marcelo Alvarez az André Chénier-ben (Giordano).

Zeneigazgatóvá a fiatal dirigensek sorában nagy ígéretnek számító 35 éves svájci Philippe Jordant nevezte ki az új direktor.

Az intézmény pénzügyi helyzetére vonatkozó kérdésre az igazgató így felelt: "ha valahol egy lyuk lenne benne, nem mondanám el, de az a helyzet, hogy nincs".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását