2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tasnádi a színházban

Egy repülőtér várótermében játszódik Tasnádi István Tranzit című zenés színműve, amelynek ősbemutatóját pénteken tartják a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban - mondta az MTI-nek szerdán a darab rendezője.
2008. február 20. szerda 20:27 - Hírextra
Bagó Bertalan nem először állít színpadra kortárs darabot, sőt Tasnádi István legutóbbi, két évvel ezelőtti bemutatóját, a Magyar zombit is ő vitte színre a zalai megyeszékhelyen.

A rendező hangsúlyozta: szerinte akkor él egy színház, ha kortárs darabokat mutat be, ezért is vállalkozik a zalai teátrum minden évben magyar szerző ősbemutatójára. "Fontos, hogy valamit bemutassunk abból, ami körülöttünk van" - tette hozzá Bagó Bertalan.

Mint mondta, a Tranzit kifejezetten a Hevesi Sándor Színház felkérésére készült.

Szokatlan a helyszín, de éppen azért érdekes, mert egy reptéri váróban bármi megtörténhet. Olyan emberek kerülhetnek össze, akik máshol talán sohasem találkozhattak volna - mutatott rá.
A rendező szerint a darab címe több mindenre utal. Többféle gondolat átmenetét jeleníti meg, de szól "lét és nem lét közötti" állapotról is.

A zenés színműként meghatározott darabról Bagó Bertalan úgy vélekedett: Tasnádi István műve nem operett és nem is opera, Brecht Koldusoperájához hasonlatosan "songok" szerepelnek benne. Szerzőjük a zalai színház színművésze, Szemenyei János.

A Tranzitot a Hevesi Sándor Színház társulata eredetileg Brüsszelben mutatta volna be az elmúlt napokban, de a belgiumi premier technikai okok miatt elmaradt, azt későbbre halasztották - mondta el az MTI-nek Bagó Bertalan.

Tasnádi István darabjában - az előadásról szóló ismertető szerint - egy repülőtéri váróteremben utasok gyülekeznek egy kényszerleszállás után. Nem tudják, hol vannak, nem tudják, mikor indulhatnak tovább. Szeretnének információhoz jutni, de a hatalmas repülőtér teljesen kihaltnak tűnik: félhomályos várótermek és folyosók, ráccsal lezárt kávézók és duty free shopok. Leszállás közben annyit láttak, hogy egy vulkanikus szigeten landol a gép, valószínűleg valahol a déli féltekén, hisz a mosdóban fordítva folyik le a víz, mint ahogy otthon megszokták. Némán ülnek, egymástól a lehető legtávolabb a neonfényes váróteremben. A klímaberendezés elromlott, a forróság egyre elviselhetetlenebb. A futószalag egyszer csak beindul, és behozza a csomagjaikat. Ezek szerint át kell szállniuk, és egy másik géppel mennek tovább. Az utasok leveszik a csomagjaikat a futószalagról, és tovább várakoznak. És ekkor váratlan fordulat következik be, ami gyökeresen megváltoztatja az utasok életét.

A mindvégig hallatlanul feszült, izgalmakban bővelkedő színdarab kérdéseket fogalmaz meg tetteink felelősségéről, a szabad akaratról és a lélek halhatatlanságáról - olvasható az összegzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását