2024. április 30. - Katalin, Kitti

Paul Zindel világsikerű darabja

A gammasugarak hatása a százszorszépekre című Paul Zindel-darabot, valamint két mai magyar szerző, Pozsgai Zsolt és Visky András alkotásait adják elő januárban Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban - tájékoztatta Tóth Helga, az in
2007. december 23. vasárnap 09:53 - Hírextra
Paul Zindel amerikai szerző Pulitzer-díjas darabját, A gammasugarak hatása a százszorszépekre című tragikomédiát január 12-én láthatják a nézők.

A New York-i ősbemutató után a darabból Paul Newman filmet készített, amely két Oscar-díjat is kapott. A film világsikere után a színmű világkarriert futott be a színpadokon is. Magyarországon 1976-ban játszotta a darabot a Nemzeti Színház, Berek Katival a főszerepben.

Tóth Helga összegzése szerint a darab egy amerikai kispolgári család történetét mutatja be az 1950-es évekből. Beatrice egyedül neveli két lányát, az idegösszeomláson túllévő Ruth-t, és a természettudomány területén zseninek bizonyuló Tillyt. Jövedelmük a vadidegen, velük élő öreg nő, Nanny eltartásából származik, heti 50 dollárból tengődnek. A mű négy, egymást nagyon szerető ember könnyes és sokszor nevetésre ingerlő története, amelyben olyan egyszerű lenne a "megoldás"; csak ki kell mondani vagy mutatni: nagyon szeretlek.

A produkcióban Andresz Kati, Pap Katalin, Gyebnár Csekka, Pálos Zsuzsa, valamint Szitás Barbara is látható, aki egyúttal az előadás rendezője is.

Pozsgai Zsolt darabja, a Törődj a kerttel január 26-án kerül színre. A mű egy 26 éve házasságban élő urológus professzor és egy élete derekán járó színésznő kapcsolatáról szól. A két főszereplő Andresz Kati és Rosta Sándor, az előadást Szitás Barbara állítja színpadra.

Visky András művét, a Júlia című monodrámát január 20-án Dér Denisa adja elő. A történet szerint az írót és édesanyját testvéreivel kitelepítik. Amikor Júlia szíve a megpróbáltatások alatt összeroppan, a klinikai halál állapotában sajátos logikai rendszerben meséli, éli újra történeteit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását