2024. április 30. - Katalin, Kitti

Akik nem akartak maradni...

Exit - Történet azokról, akik nem akartak maradni címmel nemzetközi, ötnyelvű színdarabot láthatnak az érdeklődők a fővárosi Pinceszínházban szombaton és vasárnap - közölte Gál Róbert, a szervező budapesti Cseh Centrum kulturális referense az MTI-vel kedd
2008. február 5. kedd 12:45 - Hírextra
A darab cseh kezdeményezésre jött létre, s múlt év májusában mutatták be Prágában, és novemberben Magyarországon is láthatta már a közönség - tette hozzá.

Az előadás érdekessége, hogy öt nyelven - magyarul, szlovákul, angolul, lengyelül és csehül - beszélnek benne.

A történet színhelye egy menekülttábor, ahol összefutnak a szereplők: az amerikai magyar Bordan Lili, a szlovák Zunzana Hozhoni, a cseh Jakub Hubert, a lengyel Kamilla Peksa és a magyar Szabados Mihály.

Abszurd, megható és mulatságos dráma ez az emberi küzdelmekről és a kommunikáció gyötrelmeiről - vélekedett a cseh Marta Ljubková által írt és rendezett darabról a kulturális referens.
A történet az 1980-as években, a kommunizmus idején játszódik, a négy országból származó emigráns menekülni szeretne az elnyomás elől. Nem értik egymás nyelvét, de átérzik egymás szorongásait, félelmeit, együtt kell működniük. Egyetlen reményük kijutni Amerikába, de előtte még át kell esniük egy interjún - olvasható az MTI-hez eljuttatott összegzésben.

A közlés szerint a projektet a visegrádi régió keretei közötti színházi kommunikáció igénye hozta létre.

"Az alkotó csapat tagjai ahhoz a generációhoz tartoznak, akik még részlegesen megélték a kommunista rendszert - és főként érzékelték annak bukását. Nem befolyásolta olyan mértékben az életünket, mint az akkori felnőtteknek, de emlékezünk rá és nem akarjuk elfelejteni érzéseinket.

Egyúttal igyekszünk erőteljesebb kommunikációt kialakítani az említett régión belül, hogy ezzel is bizonyítsuk, a társadalomban léteznek érzések és hangulatok, amelyekről beszélni kell és ennek alapján fel lehet építeni egy színházi előadást" - idézte Marta Ljubkovát a Cseh Centrum írásos összegzése.

Az előadást hamarosan Szlovákiában és Lengyelországban is bemutatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását