2024. április 27. - Zita

A vakvezető kutya bemehet Tescoba

Bekísérheti gazdáját az áruházakba a vakvezető kutya, így a pápai tisztiorvos hibát követett el, amikor azt mondta, nem mehet be a vakvezető kutya az áruházba - közölte Faludi Gábor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségü
2008. február 19. kedd 16:00 - Hírextra
A távirati iroda annak kapcsán kereste meg a szakembert, mert a Magyar Nemzet keddi számában azt írta, hogy a pápai Tesco áruházból vakvezető kutyája miatt vezettették ki Orsós Sándort, mire a férfi az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. A férfi ügyében a Vigyázó Szemek érdekvédelmi szervezet reklamált, ám az áruház az ÁNTSZ tiltására hivatkozott - olvasható a keddi Magyar Nemzetben.

A cikk szerint a férfi legutóbb múlt héten kísérelt meg vásárolni a pápai Tesci áruházban, s akkor megint kikísérték, miután felszólították, hogy hagyja el az áruházat. Ennek okaként azt közölték, hogy kutyával nem lehet hozzájuk bemenni, különben az ÁNTSZ megbünteti az áruházat. A férfi még aznap felkereste a pápai tisztiorvost, aki megerősítette: a férfi vakvezető kutyával nem mehet be az áruházba.
Udvardy György, a Tesco képviselője a lappal azt közölte, hogy helytelenül viselkedtek a pápai áruházban. Az incidensek után belső utasításban erősítették meg, hogy a vakvezető kutyát be kell engedni a Tesco üzleteibe - tette hozzá.

Faludi Gábor az MTI-nek elmondta: tévedett a pápai tisztiorvos, amikor egy ÁNTSZ-rendeletre hivatkozva nem tartotta megengedhetőnek, hogy a férfi a vakvezető kutyájával együtt bemenjen az áruházba. Egy hatályban lévő rendelet szerint ugyanis élelmiszer- és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, strandokra ebeket - az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett, a vakvezető kutya kivételével - még pórázon sem szabad bevinni.

Hiba, hogy valaki nem ismerte ezt a jogszabályt, illetve az abban szereplő kivételt, vagy azt hitte, hogy a jogszabályt eltörölték - mondta a főosztályvezető-helyettes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását