2024. május 3. - Tímea, Irma

Ösztöndíj a nőkért

Skodáné Földes Rita okleveles vegyészmérnök, Medvecz Márta bőrgyógyász szakorvos és Solymosi Katalin biológus vette át a l'Oreal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért elismerést csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián.
2007. október 18. csütörtök 19:37 - Hírextra

Magyarországon öt éve hirdette meg a l,Oreal a Magyar UNESCO Bizottság támogatásával azt a kutatói ösztöndíjprogramot, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A külföldön már mintegy 10 éves hagyománnyal rendelkező pályázat magyar változatára olyan nők jelentkezését várták, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak.

"Magyarországon a felsőoktatási intézményekben tanuló nők aránya több mint 50 százalék, ugyanakkor a vállalatok, közintézmények, alapítványok élén több a férfi mint a nő. Már pedig egy ország akkor lehet sikeres, ha kihasználja minden erőforrását - így a nők tudását, képességeit is. Ha egy társadalom nem ad elegendő esélyt, lehetőséget a nőknek, szegényebb marad annál az országnál, ahol minden területen számítanak a lányok - asszonyok felkészültségére. De maguknak a nőknek is jobban kellene bízniuk abban: alkalmasak arra, hogy áttörjék az úgynevezett üvegplafont, hogy ugyanúgy alkalmasak első számú vezetőnek, mint a férfiak" - fogalmazott a díjátadáson Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége.

A három ösztöndíj közül egyet 30, egyet pedig 35 év alatti fiatal nyerhet el 3500 euró (mintegy 880 ezer forint) értékben, a harmadik kategóriában 45 év alatti kutatónő veheti át a 4000 euró (körülbelül egymillió forint) értékű jutalmat. A díjazottakat szakmai zsűri választotta ki Ádám Veronika akadémikus vezetésével.

Skodáné Földes Rita munkássága a szteroidok és ferrocén származékok reakcióira irányul. A szteroidok a mai napig a gyógyszeripar érdeklődésének középpontjában állnak. A ferrocén származékok vaskomplexek, várhatóan tumorellenes hatással rendelkeznek és peptidekhez kapcsolva könnyen bejuttathatók a célsejtekbe.

Medvecz Márta bőrgyógyász szakorvos kutatásaival súlyos, gyakran halálos kimenetelű, öröklődő bőrgyógyászati betegségek genetikai hátterének azonosítása terén ért el jelentős eredményeket. Munkássága során nagyszámú patogén genetikai elváltozást azonosított, és ezzel lehetővé tette az érintett családok genetikai szűrővizsgálatát, és a betegség megelőzését a prenatális diagnosztika eszközeinek felhasználásával.

Solymosi Katalin biológus nemzetközileg is elismert eredményeket ért el a növényi színtestek fejlődése és a fotoszintetikus apparátus fejlődésének megértése terén. Gazdasági szempontból is értékes tudományos eredményei mellett oktató munkát is végez magyarul és angolul az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen.

"Az elmúlt öt évben tizenhat magyar kutatónő részesült ebben az elismerésben. Remélem a jövőben is folytatódik ez a program és egyre több kutatónő munkássága kerül a magyar és a nemzetközi tudományos érdeklődés reflektorfényébe. A mi célunk pedig, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél jobban, minél többen megismerjék, támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé" - hangsúlyozta Ránky Katalin, a l'Oreal Magyarország vezérigazgatója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását