2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Tarlós: Demszky egy mesebeli királyfi

Tarlós Istvánt a vele készült exkluzív interjú 2. részében Budapesttel kapcsolatban kérdeztem, míg ő mesebeli királyfiról, gennyes mandulagyulladásról, és vizelő kutyákról beszélt, addig a „hogyan lehetne változtatni” kérdésre rendre azt a vál
2008. február 15. péntek 11:10 - Pór Károly

Azt az „állam az államban” típusú önkormányzati rendszert, ami Budapestre jellemző - és aminek a megszűntetésével sokat lehetne megtakarítani – fel lehet számolni? Van erre politikai akarat akár egyik, akár másik politikai erő részéről?

A kétszintű önkormányzati rendszer Budapesten nonszensz. Hozzá kell tegyem, hogy a főpolgármester nem ártatlan ebben a kérdésben.



Úgy érzem ujjal mutogatás történik, mert a főváros ugyanezt mondja az ellenzékről.

Ne mondja ezt! Valamitől ’94-ben megszűntették az úgynevezett fővárosi törvényt, és fából vaskarika alapon átalakították az önkormányzati törvényt, aminek következtében a mostani helyzet előállt. Egyébként nem csak a főpolgármestert terheli a felelősség, mert ab ovo rossz most az önkormányzati törvény. A 2/3-os törvényekhez Magyarországon 10 éve nem lehet hozzányúlni. Ez egy elmebeteg helyzet. Számos olyan törvény és jogszabály van, ami teljesen rossz. Ezt tudja mind a két nagy parlamenti frakció, és valamilyen oknál fogva még sem változtattak rajta az elmúlt 10 évben. Ebben közös a felelőssége a pártoknak.

A részben tervezett, részben már megtörtént fővárosi privatizációkról (ELMŰ, Főgáz) mi a véleménye?

Ezek a privatizációk feloldhatatlan ellentétet rejtenek magukban. Ha ugyanis a főváros gazdasági helyzete valóban annyira stabil, ahogy az állítják, akkor mi a racionális indoka ezen jól jövedelmező értékpapírok eladásának? Ha mindenáron el kell adni, akkor az nem igaz, hogy jó gazdasági helyzetben van a város.

Összegezve hogyan látja Budapest helyzetét, hogyan változtatna rajta?

A főpolgármestert én már csak annyiban hibáztatom, hogy bizonyos folyamatokat csak tétlenül néz. Néha a legsúlyosabb kétségeim vannak azt illetően, hogy ténylegesen Demszky Gábor vezeti-e a várost a koalíción belül. Egyértelműen megnehezíti a helyzetet a fővárosban, hogy a kormánykoalíció széke meglehetősen billegős, ez pedig kényszereket ró a koalícióra. Ezek a koalíciós partnerek néha mintha jobban utálnák egymást, mint az ellenzéket. Ez attól van, hogy a kormánykoalíció ráül a fővárosra, ez a fő probléma.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását