2024. április 25. - Márk

Az érmék bevonása

A kiscímletű érmék elvesztették jelentőségüket, a készpénzforgalom nem igényli az egy- és kétforintosok használatát - mondta a szociális és munkaügyi államtitkár az egy- és kétforintosok bevonásával összefüggő, a kerekítés szabályairól szóló törvényjavasl
2008. február 12. kedd 12:04 - Hírextra

Az egy- és kétforintos érmék bevonása évi több milliárd forintnyi megtakarítást eredményez - hangsúlyozta Csizmár Gábor.

Az érméket március elsejétől vonják ki a forgalomból, bevonásuk miatt módosítani kell a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt is.

Mint elhangzott, a kereskedelemben a számlák végösszegét a matematika szabályai szerint felfelé vagy lefelé 5-re, illetve 0-ra kell majd kerekíteni, míg a szociális ellátásoknál minden esetben felfelé kerekítenek majd.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kerekítési kötelezettség csak a készpénzes fizetések esetén, és csak a végösszeget illetően áll fenn, az egyedi árak meghatározására a javaslat nem vonatkozik.

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a kerekítési különbözetet, amely nem képez áfa-alapot, nem kötelező a bizonylaton feltüntetni.

Csizmár Gábor kiemelte: a javaslat lehetővé teszi a bankkártyás fizetések kerekítését is. Szólt arról, hogy az előterjesztés az állami ellátások megállapítására vonatkozó előírásokon túl a korkedvezményes nyugdíj szabályainak módosításáról is szól.

Az államtitkár kitért arra, hogy a menetrendszerinti autóbusz közlekedésben dolgozó járművezetők jelenleg csak az egészségkárosodást okozó, elavult típusú jármű vezetése esetén jogosultak korkedvezményre. Ezért a 17 ezer gépjárművezető mintegy 20 százaléka nem szerez jogosultságot korkedvezményre. A módosítás eredményeként a menetrendszerű tömegközlekedésben foglalkoztatott közúti járművezetők az általuk vezetett jármű típusától függetlenül korkedvezményre szereznek jogosultságot.

Csizmár Gábor azt kérte az Országgyűléstől, hogy a törvényjavaslatokat módosítások nélkül fogadja

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását